Minstens 3.000 bezoekers per dag

31STE KNEISTIVAL EVENAART RECORDEDITIE VAN VORIG JAAR

Het publiek gaat nog een laatste keer uit de bol, opgezweept door Guga Baul.
Benny Proot Het publiek gaat nog een laatste keer uit de bol, opgezweept door Guga Baul.
Zaterdagavond werd een punt gezet achter een bijzonder succesvolle 31ste editie van Kneistival. Een week lang waren er elke avond optredens in de legendarische put van het Heldenplein en dankzij het mooie weer en de sterke affiche zag men daar minstens drieduizend bezoekers per dag. Uitschieter was Natalia, die donderdag een zevenduizendkoppig publiek voor zich kreeg.

Nog eenmaal voluit gaan, dat was het opzet van zaterdagavond. En dat lukte meer dan behoorlijk, met de rijzende sterren van Jacle Bow als opener. Daarna was het aan stemmenimitator Guga Baul, die met 'Radio Guga' het Heldenplein plat speelde. Wat het weer betrof, was de afsluitende avond de minst goede. Maar hoewel het al de hele dag overtrokken was, liep het plein wederom probleemlos vol. "De sfeer is hier altijd goed", verklaart toeschouwer Glenn Decraemer uit Brugge. "We zijn woensdag ook gekomen voor The Proclaimers. Dat ze hier toch grote namen strikken voor een gratis festival: dat is fantastisch."


Net doordat Kneistival gratis is, zijn precieze bezoekersaantallen ook niet bekend. Toch zouden het er elke avond tussen de drie- en de vijfduizend geweest zijn. Topavond was zonder twijfel donderdag. De combinatie van de nationale feestdag, het schitterende zomerweer, en uiteraard Natalia lokte meer dan zevenduizend toeschouwers naar het Heldenplein.

Guga Baul.
Benny Proot Guga Baul.

Niveau blijven opkrikken

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist, dat Kneistival organiseert, is dan ook zeer tevreden. "Het was een erg succesvolle editie, mede dankzij het weer en de goede programmatie", zegt schepen van Evenementen Jan Morbee. "Natalia was geweldig in vorm en tekende voor een topavond. De artiesten komen duidelijk graag naar Kneistival. We hadden ongeveer evenveel bezoekers als vorig jaar, maar dat was ook een recordeditie. We zijn heel blij dat we als gratis festivalletje volk blijven lokken en dat we het niveau nog elke keer weten op te krikken. Het doet me ook plezier dat de kindermiddag met de Ketnetband opnieuw een enorm succes was. Al die jonge gasten daar op het Heldenplein zien, is overweldigend. Ze kunnen er genieten van de festivalsfeer en zijn onze klanten van de toekomst."


De vernieuwingsoperatie van Kneistival gaat intussen onverminderd verder. De organisatie doet er immers alles aan om nog meer echte festivalsfeer te verkrijgen. Grote nieuwigheid was deze keer een led-scherm naast het podium. Zo kon het publiek dat verderop op de Zeedijk stond, ook nog de optredens volgen. "Ook de vernieuwde bars draaien goed en het platform met twee verdiepingen is top. Enkel de merchandising moeten we nog beter uitbouwen. Maar niet alles verandert: de 32ste editie zal volgend jaar ook op het Heldenplein plaatsvinden en het festival blijft gratis", besluit Morbee.