Luikenaars beroven weerloze bejaarde vrouw in Knokke, maar krijgen nu de rekening: “Ordinaire struikroverij kunnen we missen als kiespijn”

De vrouw werd overvallen nadat ze inkopen had gedaan in de Lippenslaan.
Benny Proot De vrouw werd overvallen nadat ze inkopen had gedaan in de Lippenslaan.
Twee mannen uit Luik zijn op de Brugse rechtbank veroordeeld voor een overval op een 81-jarige vrouw in Knokke. Antoine B. (24) kreeg 18 maanden voorwaardelijk. Zijn kompaan Jean P. (49), die aan het stuur zat van de motor waarmee ze wegvluchtten, moet 30 maanden effectief de gevangenis in. Hij had namelijk nog wat op zijn kerfstok.

Op 12 juli 2018 reden de twee met de motorfiets naar Knokke, waar ze een 81-jarige vrouw in het vizier kregen. De vrouw had net boodschappen gedaan in de Lippenslaan. “In de inkomhal van haar appartement werd ze langs achteren aangevallen door een man met een helm. Hij beroofde haar van haar handtas en een plastic zak met spullen. Vervolgens vluchtte hij weg op een motorfiets met een handlanger aan het stuur”, aldus de procureur tijdens het proces.

Het slachtoffer begon hard te gillen. Een getuige verwittigde de politie. Aan de hand van gegevens van de ANPR-camera’s wist de politie dat het duo met de motorfiets richting Nederland reed. Er startte een achtervolging. “Vlak bij de Nederlandse grens werd de motorfiets onderschept, maar de twee probeerden te vluchten en haalden zelfs snelheden tot 160 kilometer per uur. Met behulp van de Nederlandse collega’s werden ze over de grens ingerekend”, aldus het Openbaar Ministerie.

Pakjes achtergehouden

De motorfiets van Jean P. droeg een gestolen nummerplaat en was niet verzekerd. Daarnaast lagen in de opbergruimte van de motorfiets nog gestolen juwelen, gestolen nummerplaten en een alarmpistool. Achteraf verklaarde bestuurder Jean P. dat hij gewoon op de vlucht sloeg omdat zijn motorfiets niet verzekerd was. Naar eigen zeggen wist hij niet wat Antoine B. had gedaan in de inkomhal van dat appartement. Die laatste sprak dat tegen. Hij zei dat hij de overval onder druk van Jean P. pleegde en dat zijn kompaan bovendien ook nog gestolen materiaal bij zich had om te verkopen in Knokke. Jean P. was namelijk koerier en hield af en toe pakjes achter. Er volgde een huiszoeking. Jean P. werd uiteindelijk ook voor die gestolen pakjes vervolgd.

De rechter oordeelde dat beide mannen schuldig waren aan diefstal met geweld. “Dit is ordinaire struikroverij die we in onze maatschappij kunnen missen als kiespijn. De sluwe en criminele ingesteldheid blijkt uit het feit dat een 81-jarige weerloze dame als slachtoffer werd uitgekozen”, aldus de rechter in het vonnis. Antoine B. kreeg 18 maanden cel onder voorwaarden. Zijn kompaan Jean P. kreeg 30 maanden cel voor zijn aandeel in de overval en de diefstallen als koerier.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • rudiger lampaert

    Noemen ze dat straf 18 maanden voorwaardelijk?dat vrouwtje durft echt niet meer naar buiten,en die kerel kan rustig verder doen.!