Favorieten Verstuyft en Geens domineren Zwintriatlon

TRIATLON

Met om en bij de duizend atleten aan de start werd de 19de editie van de Zwintriatlon opnieuw een schot in de roos. De favorieten maakten die rol ook waar. Zo won de Antwerpse Katrien Verstuyft voor de derde maal op rij. Olympisch atleet Jelle Geens deed één plaatsje beter dan vorig jaar en pakte de zege bij de mannen.


Onder het toeziend oog van topatleet Marino Vanhoenacker dook het pak het water van Sluis in. Bij de mannen voerden de LTTD-ploegmakkers Kjel De Hertog en Jelle Geens de forcing. Ironmanspecialist Bart Aernouts had tijdens het zwemmen traditioneel wat tijd verloren en de twee leiders wisten dat daar hun kansen lagen. Ondanks een lekke band voor Aernouts kon hij op de fiets tot op een minuut terugkomen, maar het gat helemaal dichtrijden, lukte niet. Geens loste op zijn beurt De Hertog tijdens het lopen en snelde zo naar de zege. In de tweede ronde kreeg hij ook de latere vrouwelijke winnares Verstuyft (kwartier eerder gestart, red.) te pakken waardoor de Limburger ook de Battle of the Sexes won en met 1.000 euro extra naar huis mocht. "Ik wist dat ik stevig moest doortrekken tijdens het lopen om de kloof met de opkomende Aernouts te behouden. Daar ben ik ook in geslaagd en zo kon ik de eerste plaats vrij snel veilig stellen", legde Geens uit. Ook Aernouts was niet ontevreden met zijn tweede stek. "Ik heb al een schitterend seizoen achter de rug. Deze wedstrijd was meer als voorbereiding op de Ironman van Hawaï volgende maand. De tegenslag die ik vandaag had (lek tijdens het fietsen, red.), heb ik dan misschien niet tijdens de belangrijkste Ironman van het jaar." De Duitser Steffen Justus vervolledigde het podium.


Bij de vrouwen kwam Verstuyft als tweede uit het water na Sofie Hooghe, maar het geringe verschil tussen de twee maakte de olympische atlete op de fiets in een mum van tijd goed. Sarah Van de Vel pakte nadien de tweede stek over. Die volgorde bleef. De Nederlandse Andrea Jochems werd derde. (KTO)