DE PARTIJEN DOORGELICHT

KNOKKE-HEIST

Gemeentebelangen

, waarin ook CD&V en Open Vld zitten, wordt zondag opnieuw de grootste in Knokke-Heist. Dat heeft de partij in de eerste plaats te danken aan Leopold Lippens, die als vanouds het leeuwendeel van de voorkeurstemmen binnen zal halen. Zonder onverwachte wendingen haalt de partij bovendien opnieuw de absolute meerderheid. Een coalitiepartner zal in principe niet nodig zijn. Recente polls zijn er niet, maar niks wijst erop dat Gemeentebelangen veel van haar pluimen zal verliezen. Met bijna 65 procent haalde de partij in 2012 een verpletterende meerderheid. Lijsttrekker Leopold Lippens slaagde er opnieuw in alle neuzen binnen Gemeentebelangen in dezelfde richting te laten wijzen, waardoor er geen vuiltje aan de lucht is.


Lijsttrekker voor

N-VA

Cathy Coudyser ontpopte zich de voorbije jaren tot dé uitdager van burgemeester Lippens. De partij beschikt over een sterke, diverse lijst, maar moet dus opnieuw opboksen tegen het bastion van Gemeentebelangen. Toch kon Coudyser de laatste jaren charmeren met haar doorzettingsvermogen en is ze niet bang om bepaalde dossiers naar boven te halen waar volgens haar een reukje aan hangt. Een houding die bij een deel van de bevolking wel aansloeg. In 2012 haalden de partij 21 procent van de stemmen. Coudyser stak er binnen haar eigen partij toen met kop en schouders bovenuit qua voorkeurstemmen. Met de sterkere lijst kan N-VA enkele procenten winnen. Maar meebesturen lijkt gezien de machtspositie van Gemeentebelangen niet aan de orde.

Groen en sp.a

trekken voor het eerst samen naar de kiezer. Zes jaar geleden haalden ze samen net iets meer dan 8 procent van de stemmen. Lijsttrekker Luc Lierman is ambitieus en wil het resultaat van 2012 fors verbeteren. Op nationaal vlak is Groen aan een sterke opmars bezig en wordt de partij volgens peilingen van HLN zelfs de derde partij in Vlaanderen. Mogelijk kan de kartelpartij mee surfen op dat succes. Al valt het af te wachten hoe de inwoners van Knokke-Heist de samenwerking tussen Groen en sp.a kunnen smaken. Op de lijst ontbreekt bovendien een echt bekende naam of stemmenkanon.

Vlaams Belang

is het grote vraagteken van deze verkiezingen. Kwamen pas zeer laat op de proppen met hun lijst. In 2012 haalden ze 4 procent van de stemmen. In april van dit jaar stapte lijsttrekker Frank De Smet uit de partij. Hij verklaarde toen bovendien dat er in Knokke-Heist onvoldoende draagvlak was om een competitieve lijst op te stellen. Uiteindelijk stapt Vlaams Belang toch naar de kiezer, maar meer dan een bijrol zal de partij wellicht niet krijgen.