Daar zijn de kliffen weer, maar Knokke-Heist krijgt 17 miljoen euro voor zandopspuitingen

De Bredense kliffen. Daar zijn ze het hoogst
Bart Boterman De Bredense kliffen. Daar zijn ze het hoogst
Op het strand van Knokke-Heist zijn kleine kliffen ontstaan door de storm van de voorbije dagen. “Gelukkig weten we dat het om een tijdelijk probleem gaat. In 2019 maakt de regering 17 miljoen euro vrij om ons strand op te spuiten”, zegt schepen van Strand Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen).

De strakke wind en het stormweer van de voorbije dagen hebben over de volledige kustlijn kliffen gevormd. Vooral in Bredene zijn die duidelijk zichtbaar, met hoogtes tot twee meter. In Knokke-Heist krijgen ze ook af te rekenen met het fenomeen, al is het deze keer beperkt. “Het is minder erg dan op andere plaatsen. En gelukkig weten we dat het om een tijdelijk probleem gaat", zegt schepen Anthony Wittesaele. Bovendien is er voor Knokke-Heist extra goed nieuws. Vorige week al kreeg de gemeente te horen dat de regering zo'n 17 miljoen euro vrijmaakt om het strand op te spuiten.

Volgens Steve Timmermans van Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) is er ondertussen opdracht gegeven om de kliffen langs de volledige kust te breken uit veiligheid. Hij ontkent bovendien dat het zand volledig verloren is. “Het zand is weliswaar uitgevlakt richting de laagwaterlijn, maar biedt nog steeds bescherming tegen een honderdjarige storm. Het klopt dus niet dat al dat zand volledig is weggespoeld”, aldus Timmermans.

Burgemeester trekt aan alarmbel

Burgemeester van Bredene en Vlaams parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a) vraagt meer inzet van Vlaanderen. “Het plan om via eilanden in zee de kust extra te beschermen mag immers stilaan worden opgeborgen en op een alternatief is het nog wachten. Nu de herfststormen weer over ons land rollen hoopt de kust om het ook dit jaar droog te kunnen houden”, zegt de burgemeester van Bredene.

Nog volgens de burgemeester wacht bevoegd Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) teveel af. “Eerst werd gewacht op de aanleg van eilanden in zee, nota bene een privaat voorstel om onze kust te verdedigen. Nu het alsmaar duidelijker wordt dat deze eilanden er niet zullen komen, is het wachten opnieuw begonnen, ditmaal op het nieuwe plan ‘Complex Project Kustvisie’”, stelt Vandenberghe. “Ik hoop van harte dat de minister heeft geleerd van het falen van het eilandenplan en ditmaal nauw samenwerkt met experten en stakeholders om tot duurzame resultaten te komen.” 

Het kabinet van minister Weyts volgde al snel met een reactie. “We bekijken onze kustverdediging op de lange termijn en zonder taboes”, luidde het. Weyts wil onderzoeken wat de beste en meest duurzame kustverdediging is: of het nu op de dijk, op het strand of voor het strand (in zee) is. “Het is vreemd dat de minister nu kritiek krijgt van een kustburgemeester, want als de minister op de langere termijn nadenkt over structurele kustverdediging, zoals bijvoorbeeld de te onderzoeken piste van een proefeiland, dan zijn de kustburgemeesters de eersten om luid te protesteren. Vlaanderen investeert op dit mogelijk in zandsuppleties en als de kustburgemeesters blijven protesteren tegen elke piste die het probleem op een andere manier wil aanpakken, dan zal Vlaanderen ook in de toekomst zand moeten blijven suppleren”, aldus Weyts.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fred Jansen

  Toch maar een eiland voor de kust van Knokke? De argumenten van Dhr Lippens slaan nergens op, dichtslibben, meer stroming (gaat niet samen), vervuiling etc., het grootste voordeel van dat eiland ( ter hoogte van de `paardenmarkt`!) is, dat de gifgas en fosforgranaten dan onder een veilige afdeklaag liggen!

 • LUC BOYDENS

  In Nederland maken ze beton glooiingen in trapvorm , met een hoge dijk er achter , jammer maar hier hebben ze onze kustlijn volledig verknoeid met appartementen die veel te dicht bij de waterlijn staan ...

 • marc Deglin

  waarom belastingsgeld ? in knokke zit toch geld genoeg , bij hun niet belasting betalende inwoners.

 • johny goessens

  Inwoners in Knokke-Heist betalen 0.00000000000 euro gemeentebelasting. De meeste inwoners zijn kapitaalkrachtigen die er zelfs niet zijn gedomicilieerd en over buitenverblijven beschikken ter waarde van 1 300 000 euro's en meer. Voer belastingen in voor hen die zich dit kunnen permitteren i.p.v. hen op de koop toe nog met 17 miljoen euro te subsidiëren !