Binnengluren in de auto van James Bond

ASTON MARTIN UIT 'GOLDFINGER' IS PUBLIEKSTREKKER ZOUTE GRAND PRIX

Een bezoeker kijkt vol verwondering binnen in de Aston Martin van James Bond.
Benny Proot Een bezoeker kijkt vol verwondering binnen in de Aston Martin van James Bond.
De achtste editie van de Zoute Grand Prix in Knokke was een schot in de roos. Het regenweer van de afgelopen dagen kon de pret niet drukken. Dé publiekstrekker bleek zoals verwacht de Aston Martin DB5 uit 1964 - beter bekend als de wagen van James Bond uit de kaskraker 'Goldfinger'

"De regen spelbreker? Maar neen, dit was een fantastische editie. Eén van de beste ooit." Organisator Philippe Bourgoo kijkt tevreden terug op hét event van het jaar voor autoliefhebbers. "De opkomst was ongelofelijk. Hoeveel bezoekers er exact waren, weten we niet. Het is bijna onmogelijk geworden om dat te meten. Het merendeel van de Grand Prix is gratis te bezichtigen. Maar geloof me: het was elke dag over de koppen lopen." Voor de liefhebbers waren er verschillende hoogtepunten. De veiling van de exclusieve Mercedes van afgelopen vrijdag - voor een recordbedrag van 1,2 miljoen euro - was daar slechts één van. Voor de gemiddelde bezoeker volgde zaterdagmiddag de climax met de aankomst van de rally op de Zeedijk.

Sean Connery bij de Aston Martin tijdens de opnames van Goldfinger in 1964.
REUTERS Sean Connery bij de Aston Martin tijdens de opnames van Goldfinger in 1964.

Uitschuivers

Veel had te maken met een handvol bekende deelnemers die naar jaarlijkse gewoonte het beste van zichzelf gaven. Eén van de opvallendste figuren was - hoeft het nog te verrassen - Marc Coucke, die rondreed in een exclusieve Siata uit het jaar 1956.


Ook olympisch kampioene Nafi Thiam reed enkele rondjes in haar gesponsorde wagen van Audi. Andere bekende gezichten: Anderlecht-manager Herman van Holsbeeck, Philip Cracco en acteur Koen De Bouw. "Het was voor iedereen genieten. De regen van zaterdag was een tegenvaller, maar de pret drukken deed het allesbehalve. Sterker nog: de onderlinge competitie was door het gladdere wegdek groter dan ooit. Het zorgde voor heroïsche beelden", glimlacht organisator Philippe Bourgoo. Tijdens de rally vielen wel enkele uitschuivers te noteren. Al bleef de schade overal beperkt tot blikschade.


"Alle deelnemers zijn zonder kleerscheuren aan de finish geraakt. Dat is het belangrijkste", aldus Bourgoo. "Het was trouwens fantastisch om te zien hoe de bezoekers door weer en wind kwamen kijken. Zonder morren haalden ze hun paraplu's boven. Ik heb enkel stralende gezichten gezien het afgelopen weekend."

De uitlaatpijp met daarnaast de mitrailleur.
Benny Proot De uitlaatpijp met daarnaast de mitrailleur.

Schietstoel

De absolute publiekstrekker bleek de voorbije twee dagen niet Nafi Thiam of Marc Coucke maar wél ... James Bond. De organisatie slaagde erin de originele Aston Martin DB5 uit 1964 naar Knokke te halen. Voor de niet-kenners: beter bekend als de wagen van James Bond uit de kaskraker Goldfinger. Op de golfbaan in de Royal Zoute Golf Club was het - ondanks de inkomprijs van 40 euro - drummen om een foto te nemen van de wagen. De tientallen andere aanwezige bolides moesten het met minder aandacht stellen. De oldtimer is dan ook uniek in zijn soort. Inclusief 'Q-snufjes' zoals een mitrailleur en schietstoel door het dak. "Een iconische wagen", noemt organisator Philippe Bourgoo het. De bezoekers konden het alvast appreciëren. "Op naar volgend jaar", besloot de organisatie met de glimlach. Dan valt de Zoute Grand prix één week vroeger door de gemeenteraadsverkiezingen.

De geheime middenconsole waarmee James Bond in de film de Q-snufjes kan gebruiken.
Benny Proot De geheime middenconsole waarmee James Bond in de film de Q-snufjes kan gebruiken.
De aankomst van de rally op de zeedijk lokte veel bekijks.
Benny Proot De aankomst van de rally op de zeedijk lokte veel bekijks.