50.000 euro geëist, want plots is haag verdwenen

GALERIEHOUDER WIL SCHADEVERGOEDING VAN 'WEGEN EN VERKEER'

Op deze plaats aan restaurant A11 prijkte vroeger een beschermde meidoornhaag.
Proot Op deze plaats aan restaurant A11 prijkte vroeger een beschermde meidoornhaag.
Kunstgalerijhouder Dennis Hanegreefs uit Knokke vraagt in de rechtbank een schadevergoeding van 50.000 euro van het Agentschap Wegen en Verkeer. De reden: zonder zijn toestemming is een beschermde meidoornhaag rond zijn domein in Dudzele gerooid.

Dennis Hanegreefs startte een tweetal jaar geleden een burgerlijke procedure op tegen het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid. Hij vorderde gisteren in de Brugse rechtbank een schadevergoeding van 50.000 euro, omdat het zonder toestemming een beschermde meidoornhaag weghaalde rond zijn domein langs de Stationsweg in Dudzele. In de 16de-eeuwse hoeve bij de Herdersbrug was tot enkele jaren geleden het tweesterrenrestaurant van Danny Horseele gevestigd en zit nu resta. "Op een avond in 2014 passeerde ik voorbij m'n weiland, waar ik nu paarden heb staan", vertelt Hanegreefs. "Ik merkte tot m'n grote verbazing dat de meidoornhaag rond het perceel verdwenen was. Ik deed navraag en ontdekte dat het Agentschap Wegen en Verkeer de struiken had gerooid over een lengte van honderden meters."

'Stille Weldoeners'

Hanegreefs baat al meer dan 30 jaar de Robinson Art Gallery in Knokke uit. In 2011 nam hij deel aan het VTM-programma 'Stille Weldoeners'. Hij zette zich tien dagen lang in voor kansarmen in zijn geboortestreek in Limburg en startte nadien een vzw op om mensen in armoede te helpen. Nu voert hij een verbeten strijd voor de natuur op zijn stuk grond in Dudzele. "Al vier jaar lang is de strijd bezig. Bij het Agentschap Wegen en Verkeer weigeren ze hun verantwoordelijkheid op te nemen. Het is een echte schande. Zij doen gewoon alles wat ze willen. Deze meidoornstruik was 50 jaar oud en valt niet meer te herstellen. Ik moet de afloop van de procedure afwachten om een nieuwe haag te mogen plaatsen. Die zal nooit meer hetzelfde zijn als voorheen."


Volgens de advocaat van Hanegreefs heeft zijn cliënt wel degelijk recht op een schadevergoeding. "Een landmeterdeskundige bevestigde dat de haag op zijn stuk grond stond", zegt meester Patrick-Bernard Martens. "Er werd zelfs een architect aangesteld, die bevestigde dat het wel degelijk om beschermd landschap ging. In totaal werden 350 struiken gerooid. De kosten voor de heraanleg alleen al worden geraamd op 30.000 euro." Het Agentschap Wegen en Verkeer ging destijds aan de slag, nadat een fietser de dienst had gecontacteerd. De struiken bleken over het fietspad te hangen. "Dat was voor ons een gerechtvaardigde reden om in te grijpen", zegt advocaat Jeroom Joos. "De takken vormden een gevaar voor fietsers. We vragen om de vordering af te wijzen." Uitspraak op 13 november.