1 leerling op 3 komt uit Nederland

NOORDERBUREN KIEZEN VOOR BETER EN GOEDKOPER ONDERWIJS

Mama Merel Moens uit het Nederlandse Sluis brengt haar zoon Lars (6) en dochter Femke (5) naar de Vrije Basisschool in Westkapelle .
Benny Proot Mama Merel Moens uit het Nederlandse Sluis brengt haar zoon Lars (6) en dochter Femke (5) naar de Vrije Basisschool in Westkapelle .
De Vrije Basisschool in Westkapelle heeft er dit schooljaar opnieuw enkele Nederlandse leerlingen bij. En dat zijn er elk jaar meer. In Westkapelle komt bijna 1 op 3 leerlingen uit Nederland. Volgens de ouders zelf voor het betere onderwijs in Vlaanderen. "En ja, het is hier ook goedkoper", lacht Merel Moens.

De rode loper lag netjes uitgerold voor de ruim 100 leerlingen van de Vrije Basisschool in Westkapelle. Voor de gelegenheid had de directie een fotoshoot gepland, waarbij de leerlingen zich even een ware filmster waanden. Opvallend: dit jaar zijn opnieuw dertig kinderen uit Nederland ingeschreven. Dat is bijna één leerling op drie. "Het is een trend die we al enkele jaren vaststellen. Voor ons maakt dat op zich niks uit. Iedereen is hier welkom om les te volgen", zegt schooldirecteur Tom Vuylsteke.


Hij kwam gisterenochtend een kijkje nemen op de speelplaats en zag met eigen ogen hoe de kinderen zichtbaar genoten van de aandacht. Ook de rest van de dag stond - zoals in heel wat andere scholen - in het teken van kennismaking en rustig beginnen aan het nieuwe schooljaar.

Op de eerste schooldag werden de kinderen als vips ontvangen, met rode loper én fotoshoot.
Benny Proot Op de eerste schooldag werden de kinderen als vips ontvangen, met rode loper én fotoshoot.

Hollandse accenten

Op de speelplaats waren duidelijk veel Hollandse accenten te horen. Mama Merel Moens was één van hen. De vrouw woont een zestal kilometer over de Nederlandse grens in Zuidzande, deelgemeente van Sluis. Tóch zette Merel haar zoontje Lars (6) en dochtertje Femke (5) op 1 september af in een Belgische school. Opvallend, want vlak bij haar woning in Nederland is ook een school. Een bewuste keuze, vertelt Merel zelf. "Het onderwijs in België is simpelweg beter. Op diverse vlakken zelfs. Het simpelste voorbeeld is dat je in ons land pas vanaf vier jaar je kind naar school kan sturen. In België ligt die leeftijd op 2,5 jaar. Een groot verschil."


Ook de organisatie en lesinhoud zijn volgens heel wat noorderburen beter net over de grens. "Daarbij denk ik in de eerste plaats aan de opvang van kinderen. In Vlaanderen is naschoolse opvang een evidentie. Ook hier op school in Westkapelle is dat geen enkel probleem. Maar bij ons in Nederland... Dat is een ander paar mouwen", lacht Merel.

Benny Proot

Kinderopvang

Opvallend: in de school in Zuidzande - waar Merel met haar gezin woont - is geen mogelijkheid om 's middags een warme maaltijd te krijgen op school. Wat in ons land de logica zelve is. "Ach, zoals ik zei: er zijn talloze redenen waarom ik mijn kinderen in jullie land naar school stuur. Ook de lessen zelf zijn beter. Zeker op vlak van talen lopen jullie een pak voor. In Nederland krijgen kinderen pas Franse les vanaf het middelbaar. In Vlaanderen is dat al twee jaar eerder. Een groot verschil. Heel wat van mijn vrienden en familie uit Nederland volgen ons voorbeeld."


Voor een échte Hollander speelt natuurlijk ook de prijs een rol. "Klopt, in België is het goedkoper om naar school te gaan. Dat is mooi meegenomen", lacht Merel.


"Al zie je dat verschil vooral bij de kinderopvang. Dat kost in Nederland minstens dubbel zo veel." Ook andere scholen in de regio krijgen te maken met het fenomeen. Al zijn er nergens zoveel Hollandse kindjes als in Westkapelle, dat vlak bij de grens ligt.