"Tijd dat Lippens van zijn pensioen geniet"

N-VA HEKELT MOGELIJKE BELANGENVERMENGING ÉN OUDERDOM

Burgemeester Leopold Lippens haalt uit naar een kritische journalist tijdens de uitzending van 'Pano'.
Twitter Burgemeester Leopold Lippens haalt uit naar een kritische journalist tijdens de uitzending van 'Pano'.
Oppositiepartij N-VA stelt zich ernstige vragen bij de houding van burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) in verscheidene bouwdossiers waarbij Compagnie Het Zoute - die rechtstreeks verbonden is aan Lippens - betrokken is. De oppositie stelt zich ook vragen bij de toekomst van de burgervader. "Hij mag van ons genieten van een welverdiend pensioen."

De mogelijke belangenvermenging van burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) kwam woensdagavond uitgebreid aan bod tijdens het één-programma Pano. Daarin werden kritische vragen gesteld over het beleid dat de graaf al jarenlang voert. Eén van de pijnpunten die aangehaald werden is het gebrek aan communicatie over de inbreng van Compagnie Het Zoute in verschillende bouwdossiers. De vastgoedontwikkelaar is rechtstreeks verbonden aan de graaf. "Kan niet", vindt ook oppositiepartij N-VA. "Ofwel doe je aan vastgoed en ga je niet in de politiek, of omgekeerd. Wie kiest voor de politiek heeft een deontologische code en is gebonden aan het algemeen belang", benadrukt fractieleidster Cathy Coudyser. "In Knokke-Heist zijn al 40 jaar dezelfde politici aan de macht. Ze kunnen hun plannen met voorkennis realiseren. Het volstaat niet om even 'naar buiten te gaan' of 'om die akte als burgemeester niet te tekenen'. Het is mijn taak als gemeenteraadslid om de bevolking de correcte informatie te bezorgen."

N-VA-fractieleidster Cathy Coudyser. "De vraag is: wíl de kiezer wel verder met een burgemeester die aan het einde van de volgende termijn bijna 84 jaar zal zijn?" 
Benny Proot N-VA-fractieleidster Cathy Coudyser. "De vraag is: wíl de kiezer wel verder met een burgemeester die aan het einde van de volgende termijn bijna 84 jaar zal zijn?" 

Ouderdom

Volgens burgemeester Lippens is er weinig aan de hand. Problemen of enige vorm van belangenvermenging ziet hij al helemaal niet. Toch blijft de kritiek aanzwellen. Voor het eerst sinds lang worden open en bloot vragen gesteld die de gemiddelde burger in Knokke zich stelt. Oók over de toekomst van de nu 76-jarige burgervader. "Er is geen enkele twijfel dat de huidige burgemeester ook de volgende legislatuur voor zijn rekening wil en zal nemen. De postjes zijn een jaar voor de verkiezingen al verdeeld. De verkiezingen hebben eigenlijk nog weinig nut", gaat Coudyser verder. "De vraag is nu: wíl de kiezer wel verder met een burgemeester die aan het einde van de volgende termijn bijna 84 jaar zal zijn? En kan de burgemeester dat zelf nog wel aan? Heel wat van zijn generatiegenoten hebben al afgezwaaid. We vinden dat hij alle lof verdient voor de vele goede zaken die hij voor Knokke-Heist deed. Maar op deze leeftijd mag hij van ons genieten van een welverdiend pensioen."

Nog 20 jaar

Dat laatste valt niet in goede aarde bij burgemeester Leopold Lippens zelf. "Ik te oud? Zeker niet. Misschien moeten ze bij N-VA eens nadenken over hun eigen mentale toestand als ze zo'n zaken verkondigen. Ik ben nog fit. Sterker nog: ik blijf zeker nog twintig jaar burgemeester", aldus Lippens, die over de andere aantijgingen weinig kwijt wil. Bij de oppositie blijven ze bij hun mening. "Meer dan ooit is er nood aan nieuwe politici die de oude politieke cultuur opbergen en het algemeen belang dienen", klinkt het.