"Tiental fietsen zijn gesmolten"

RUBENS BIKES OP RUBENSPLEIN DICHT TOT KROKUSVAKANTIE NA ZWARE BRAND

Het voorste deel van de shop op het Rubensplein raakte zwaar beschadigd door de brand.
Siebe De Voogt Het voorste deel van de shop op het Rubensplein raakte zwaar beschadigd door de brand.
Fietsverhuurbedrijf Rubens Bikes op het Rubensplein in Knokke-Heist moet tot de krokusvakantie de deuren sluiten na een zware brand. Die ontstond maandagnacht door een oververhitte batterij. Heel wat fietsen en gocarts moeten worden gereinigd. "Een tiental fietsen zijn zelfs helemaal rijp voor de schroothoop", zegt zaakvoerster Sandra Vanmaele. De locaties in Knokke en Duinbergen blijven wel open.

Het vuur brak maandagnacht om iets voor 0.30 uur uit in de shop, gelegen tussen de restaurants Normandie en Il Rialto op het Rubensplein in Knokke-Heist. Een voorbijganger merkte hevige rookontwikkeling op en belde de hulpdiensten. De brandweer van Knokke-Heist besliste meteen om tien bewoners van de vijf appartementen boven het pand van Rubens Bikes te evacueren, omdat de geurhinder te groot was. Zij werden opgevangen in brasserie Rubens even verderop. "We waren nog open en zagen die mensen op straat in de kou staan", vertelt zaakvoerder Maxime Vandeperre. "Het leek ons de normaalste zaak van de wereld om hen hier een tweetal uur op te vangen in de warmte. We gaven hen wat water om te bekomen."

De fietsen en gocarts die nog bruikbaar zijn worden overgeladen in een container om gereinigd te worden.
Siebe De Voogt De fietsen en gocarts die nog bruikbaar zijn worden overgeladen in een container om gereinigd te worden.

Oververhitte batterij

De pompiers stelden vast dat een oververhitte batterij van een elektrische fiets vooraan de shop aan de oorzaak lag van de brand. Ze hadden de vlammen relatief snel onder controle. Toch is de schade in het pand groot. Dat kon zaakvoerster Sandra Vanmaele maandagnacht zelf nog vaststellen. "Achteraan valt het nog mee, maar vooraan in de zaak is alles zwartgeblakerd", zucht ze. "Dit is een enorme tegenvaller." Gisterenmorgen was Sandra met enkele vrienden al heel druk in de weer met de opkuis. Tientallen fietsen en gocarts werden gedeponeerd in een container voor de zaak. "Zij zullen door een gespecialiseerde firma gereinigd worden", vertelt de vrouw. "Een tiental fietsen die dicht bij de vlammen stonden, zijn gesmolten. Die zijn rijp voor de schroothoop en kunnen we niet meer gebruiken. Hoeveel de schade precies bedraagt? Dat kan ik moeilijk zeggen. Dat zal de verzekeringsmaatschappij de volgende dagen en weken moeten uitmaken."


Nu al is zeker dat Rubens Bikes op het Rubensplein enige tijd gesloten zal blijven. Sandra hoopt tegen de krokusvakantie opnieuw de deuren te kunnen openen. "Een gespecialiseerde firma zal binnenin alles moeten komen reinigen, want de roetafzetting op de muren is enorm. Daarna zal ik de winkel herschilderen. Gelukkig is ons bedrijf nog gevestigd op twee andere locaties in de buurt. Klanten en toeristen kunnen de volgende maanden terecht in onze winkels op de Zeedijk in Knokke en de Patriottenstraat in Duinbergen."