"Onze baby dood en niemand geeft fout toe"

NA ZES JAAR EISEN OUDERS EINDELIJK GERECHTIGHEID, MAAR...

Alle zes beklaagden vroegen gisteren in de rechtbank de vrijspraak.
Simon Mouton Photo News Alle zes beklaagden vroegen gisteren in de rechtbank de vrijspraak.
Zes jaar na de dood van baby Jasper schuiven de beklaagden de verantwoordelijkheid nog steeds naar elkaar door. Zowel het ziekenhuis van Knokke, twee directeurs, twee anesthesisten als een externe firma vragen de vrijspraak. De ouders van Jasper willen gerechtigheid. "Wij blijven vechten voor onze jongen."

Jurgen Cottignie en Dominique Van Simay, de ouders van baby Jasper, hoopten gisteren na een procedureslag van zes jaar eindelijk een antwoord te krijgen op hun vragen, maar kwamen opnieuw bedrogen uit. Ook tijdens een hele dag pleidooien nam niemand de verantwoordelijkheid op voor de dood van hun 8 maanden oude zoontje Jasper. Dominique las tijdens de zitting een emotionele brief voor waarin ze haar wanhoop uitdrukte. "Iedereen wijst naar elkaar, maar niemand heeft het lef om zichzelf aan te duiden als schuldige", zegt ze. "Nochtans is onze Jasper dood, dus is er wel degelijk een fout gebeurd. Al zes jaar zitten we midden in juridisch getouwtrek. Een eenvoudige sorry had ons zoveel leed kunnen besparen. We zijn nu 2.167 dagen verder, maar het gemis en de pijn blijven. In ons gezin leeft Jasper verder. Elke dag, elk uur. We hopen dat gerechtigheid mag geschieden en we zullen dan ook blijven verder vechten. Voor Jasper."

Baby Jasper was 8 maanden oud toen hij overleed na een routine-ingreep in het AZ OLV Ter Linden.
RV Baby Jasper was 8 maanden oud toen hij overleed na een routine-ingreep in het AZ OLV Ter Linden.

Lachgas

Op 8 november 2012 brachten Dominique en Jurgen hun zoontje Jasper binnen in het AZ Onze-Lieve-Vrouw Ter Linden in Knokke, nu onderdeel van het AZ Zeno. De artsen moesten buisjes plaatsen in zijn oren en zijn poliepen verwijderen. Jasper was de eerste die een ingreep zou ondergaan in het gloednieuwe operatiekwartier van het ziekenhuis. Bij het laten ontwaken van de baby liep het echter mis. De leidingen bleken verwisseld te zijn, waardoor Jasper lachgas in plaats van zuurstof kreeg toegediend. Het kind zat liefst 17 minuten zonder zuurstof en stierf uiteindelijk vier dagen later.

Volgens het college van deskundigen beging het ziekenhuis grove fouten. Zo werd de operatiezaal in gebruik genomen zonder dat alle keuringen waren afgewerkt.

"In het ziekenhuis was er geen beleid op het vlak van preventie en veiligheid. Er waren zelfs geen procedures voorhanden", klonk hun verslag. Het openbaar ministerie vorderde gisteren een principiële straf voor de algemeen en technisch directeur, twee anesthesisten, het ziekenhuis zelf en de firma NV Heyer, die de werken aan de operatiezaal uitvoerde. Alle beklaagden vragen echter de vrijspraak. Volgens het ziekenhuis was de externe firma verantwoordelijk voor het niet-uitvoeren van de nodige keuringen. Bij de firma wijst men dan weer in de richting van het ziekenhuis.

"De resterende keuringen zouden nog worden uitgevoerd. De operatiezaal had nog niet mogen opengaan. Wij hadden ons fiat immers nog niet gegeven." De rechter doet een uitspraak op 3 december.