"Mooiste school van Vlaanderen"

DE PLUIM NET OP TIJD KLAAR VOOR 220 LEERLINGEN

De recreatieruimte met voetbaltafel en 'vier op een rij'.
Benny Proot De recreatieruimte met voetbaltafel en 'vier op een rij'.
'De mooiste school van Vlaanderen': de Knokse schepen van Onderwijs Ingrid Reubens weet het wel zeker. Ze heeft het over De Pluim, de nieuwe Knokse gemeenteschool die op 1 september 220 leerlingen verwelkomt. Prijskaartje van de hypermoderne passiefschool: 9,3 miljoen euro.

De nieuwe school ligt op een terrein van twee hectare tussen de Kragendijk en de Jan Devischstraat in Knokke. Het kreeg de naam De Pluim en vervangt de vroegere Knokse vestigingen van gemeenteschool De Vonk en Zevenkote. Gemeenteschool Het Anker blijft wel op de vertrouwde locatie in Heist, maar krijgt net als De Pluim een nieuw logo. Er zullen op 1 september 220 leerlingen starten in De Pluim. Dat zijn er enkele meer dan voorheen in De Vonk en Zevenkote samen. "Maar we hebben plaats voor meer dan 300 leerlingen. In de nieuwe wijk achter de school staan in de toekomst 400 woningen voor jonge gezinnen gepland", zegt schepen van Onderwijs Ingrid Reubens (GBL).

Het uitstulpende groendak, alias 'de vulkaan'.
Benny Proot Het uitstulpende groendak, alias 'de vulkaan'.

Nipt

De nieuwe campus kost zo'n 9,3 miljoen euro. Daarvan komt 3,4 miljoen euro subsidies van Vlaanderen, de rest wordt bijgelegd door de gemeente Knokke-Heist. "We zijn ervan overtuigd dat onderwijs aanbieden een taak van de gemeente blijft", zegt schepen Ingrid Reubens. "Zeker in het kleuter- en basisonderwijs, zelfs al hebben we scholen in het vrije en gemeenschapsonderwijs. Voor de ouders is het goedkoper en de resultaten zijn er ook. Onze gemeentescholen hebben nog nooit een slecht inspectierapport gehad", aldus schepen Reubens. "We zijn heel gelukkig dat de campus nu net op tijd klaar is. Het was nipt, want anders zouden we tot volgend schooljaar moeten wachten. Midden in het schooljaar verhuizen, gaat immers niet. Persoonlijk vind ik het de mooiste school van Vlaanderen, en iedereen die hier komt, bevestigt dat ook. De school is een voorbeeld van een moderne, ecologische passiefschool." Aan de buitenkant valt meteen het uitstulpende groendak, de zogenaamde 'vulkaan', op. Het groendak helpt bij de isolatie van het gebouw en bij de vertraagde afvoer van het regenwater. "We zijn trots op deze school van de toekomst, en uiteraard dankbaar dat het gemeentebestuur dit gerealiseerd heeft", zegt directrice Melissa Vermassen. "Het hele team staat te popelen om hier te beginnen. De turnzaal annex polyvalente zaal wordt het hart van de school. Alle gangen en lokalen zijn daarrond gebouwd."

Een ruime kleuterklas.
Benny Proot Een ruime kleuterklas.

Politie

Bij een nieuwe school op een nieuwe locatie is er natuurlijk ook heel wat aandacht voor een veilige verkeerssituatie. In de onmiddellijke omgeving geldt een zone 30. Op het schoolterrein is er een kiss-and-ridezone. Een wijkinspecteur en agent houden zowel 's morgens, 's middags als 's avonds toezicht in de schoolomgeving. De motorrijders en interventieploegen doen hetzelfde op de schoolroutes.