"Iedereen wil flamingo Helmut zien"

ZWIN OPENT TIJDENS SLUITINGSDAGEN EN PLAATST EXTRA TELESCOPEN

Helmut, de Chileense flamingo, met zijn vrienden de Canadese ganzen.
Benny Proot Helmut, de Chileense flamingo, met zijn vrienden de Canadese ganzen.
De Chileense flamingo in het Zwin is een absolute publiekstrekker. De directie besloot door het grote succes zelfs op een sluitingsdag de deuren te openen en stelde extra telescopen én een gids ter beschikking van de bezoekers. Ondertussen kreeg de vogel een naam: Helmut. "Ongelofelijk hoeveel mensen Helmut willen zien", glimlacht directrice Ina De Wasch. Kleine domper: gisteren was de vogel nergens te bespeuren.

 


Het was de voorbije twee dagen druk in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist. Niet toevallig valt de volkstoeloop samen met de aanwezigheid van Helmut, de Chileense flamingo die sinds een week in het park vertoeft. "Via onze Facebookpagina houden we de mensen op de hoogte van zijn aanwezigheid en bezigheden. Toegegeven: het lokt héél wat geïnteresseerden naar het Zwin", vertelt directrice Ina De Wasch. Om de bezoekers tegemoet te komen, werd het park dinsdag zelfs uitzonderlijk geopend tijdens de sluitingsdag. In de kijkhutten staan extra telescopen om Helmut van dichtbij te kunnen bewonderen. Er is ook een gids die heel wat leuke weetjes over de flamingo vertelt. Zo valt de oorsprong van zijn naam niet ver te zoeken. De flamingo werd volgens zijn 'ringgegevens' vorig jaar al eens gespot in Oostende. Daar kreeg hij de naam Helmut, die nu wordt behouden.

René Meeuwis komt speciaal uit Rotselaar om Helmut te zien.
Benny Proot René Meeuwis komt speciaal uit Rotselaar om Helmut te zien.

Publiekstrekker

De extra inspanningen werpen alvast hun vruchten af. De voorbije twee dagen kwamen opmerkelijk meer mensen het park bezoeken speciaal om de Chileense flamingo te zien.


"Daar zaten zelfs bezoekers bij met een flamingo T-shirt aan. Helmut doet duidelijk iets met de mensen. Vooral dinsdag was er enorm veel volk", glimlacht De Wasch. Het goede weer deed ook gisteren heel wat geïnteresseerden afzakken naar het park. Enig nadeel: de flamingo was plots niet meer te bespeuren. "Zoals gezegd is het heel onvoorspelbaar om te voorspellen", zegt gids Michel Decleer, die steevast op de kijkhut staat om bezoekers te informeren. Eén van de aanwezigen gisteren was René Meeuwis uit Rotselaar. "En zeggen dat ik enkele uren heb gereisd met het openbaar vervoer om hier te geraken. Natuurlijk had ik de flamingo heel graag gezien. Ik kan niet zomaar eens passeren. Gelukkig is er binnen het Zwin meer dan genoeg te bewonderen. Een verloren trip is het dus zeker niet", aldus René.

Spotters speuren de omgeving af, op zoek naar Helmut.
Benny Proot Spotters speuren de omgeving af, op zoek naar Helmut.

Genieten in stilte

De verwachting is dat Helmut de komende maanden in en rond het park zal overwinteren. Bij het Zwin gaan ze er dus nog steeds vanuit dat Helmut gewoon terug komt na zijn afwezigheid gisteren. "Al kunnen we dat natuurlijk geen garanties geven. Helmut zit niet in een kooi en is een vrije vogel. Maar geloof me: ook zonder Helmut hebben we voldoende bezienswaardigheden", knipoogt Ina De Wasch. Binnen het park wordt wel gevraagd om de regels te respecteren en de flamingo niet te storen. "Voederen is sowieso verboden. Maar we vragen ook om niet te veel lawaai te maken of te roepen. Genieten in alle rust en stilte is voor iedereen de meest aangename manier. Bij de ingang informeren we de bezoekers ook meteen of de flamingo al dan niet aanwezig is. Zo is de teleurstelling minder groot als ze plots niks zien."