'De kleine prins' brengt magie naar Knokke-Heist

GEMEENTEBESTUUR PAKT UIT MET NIEUWE KERSTVERLICHTING EN EERSTE LICHTFESTIVAL

Sterren en hemellichamen zullen de bomen een bijzondere aanblik geven.
Benny Proot Sterren en hemellichamen zullen de bomen een bijzondere aanblik geven.
De gemeente Knokke-Heist investeert de komende drie jaar fors in nieuwe kerstverlichting én een gratis Lichtfestival. Het thema wordt 'De kleine prins', naar het wereldberoemde boek van Antoine de Saint-Exupéry. "Dit zal een enorme boost geven aan het toerisme", zegt schepen Anthony Wittesaele.

De verpletterende verkiezingsoverwinning van vorige week betekent niet dat burgemeester Leopold Lippens (Gemeentebelangen) op zijn lauweren wil rusten. Het gemeentebestuur trekt dit jaar zo'n 700.000 euro uit voor nieuwe kerstverlichting. Voor die prijs krijgen inwoners en bezoekers er een gloednieuw lichtspektakel bij. Het Lichtfestival Knokke brengt vanaf 8 december het verhaal van 'De kleine prins' tot leven in het straatbeeld. Zo speelt burgemeester Lippens in op de vraag om meer kerstsfeer in Knokke-Heist. "Het wordt een fantastisch spektakel", is schepen van Toerisme Anthony Wittesaele nu al enthousiast.

Het stadhuis krijgt eveneens sfeervolle verlichting.
Benny Proot Het stadhuis krijgt eveneens sfeervolle verlichting.

Deelgemeenten

De eerste editie speelt zich vooral af in en rond de Knokse winkelstraten. Het parcours van drie kilometer start en eindigt aan het toerismekantoor op de Zeedijk. "Het is de bedoeling om het verhaal van 'De kleine prins' te illustreren in de straten. Langs het parcours ontdekken bezoekers met de hulp van hun smartphone acht innovatieve en vaak interactieve lichtinstallaties, gecreëerd door Belgische én internationale lichtkunstenaars", zegt Anthony Wittesaele. Opvallend: het Lichtfestival wordt meteen een vervolgverhaal. Dit jaar gaat het over de reis van de kleine prins. In 2019 en 2020 zal het festival de planeten en vrienden tonen die de prins tijdens zijn reis tegenkwam. "Op termijn is het ook de bedoeling om het festival uit te rollen naar alle deelgemeenten", aldus Wittesaele. Al betekent dat niet dat de deelgemeenten dit jaar in de kou blijven staan. Alle kerstverlichting op het grondgebied wordt vernieuwd én aangepast aan het thema van het Lichtfestival. Sterren en hemellichamen in het straatbeeld zullen dus geen uitzondering vormen. In het toerismekantoor komt bovendien een shop rond het thema.

Een planeet uit 'De kleine prins'.
Benny Proot Een planeet uit 'De kleine prins'.

Kerstshoppers

Het Lichtfestival gaat van start op 8 december en is gratis. "We zijn overtuigd dat het spektakel een enorme meerwaarde zal geven aan het toerisme. Kerstshoppers zullen vanaf de late namiddag kunnen genieten van het festival. De ideale combinatie voor een dagje Knokke-Heist. Al willen we evengoed onze eigen inwoners een leuke kerstsfeer bezorgen", klinkt het bij het gemeentebestuur. De lokale horeca en handelaars surfen zo mee op de investeringen.


"Het wordt een totaalbeleving voor jong en oud. Het verhaal is dan wel een kinderboek, maar omvat tegelijk heel veel filosofie en wijsheden voor volwassenen", zegt toerismeschepen Anthony Wittesaele.


Het Lichtfestival is te bezichtigen op 8, 9, 15 en 16 december en van 21 december tot 6 januari, telkens tussen 17 en 22 uur.