Martha (106) wil er nog goed uitzien

KNESSELAARSE BLIJFT KRANIG ALS OUDSTE INWONER VAN MEETJESLAND

Martha De Muynck geniet van een glaasje bubbels. Als we haar vragen om in de lens te kijken, neemt ze prompt een pose aan met het hand aan het gezicht.
JSA Martha De Muynck geniet van een glaasje bubbels. Als we haar vragen om in de lens te kijken, neemt ze prompt een pose aan met het hand aan het gezicht.
Martha De Muynck uit de Eentveldstraat in Knesselare heeft zaterdag haar 106de verjaardag gevierd. En ze had zelfs speciaal de haren in de plooi laten leggen. "Ik zie er nog altijd graag goed uit", lacht Martha.

Vorig jaar stond Martha in onze krant nog op de foto terwijl ze de aardappelen aan het schillen was. Iets wat ze ondertussen nog altijd elke dag doet. "Ik krijg veel hulp van mijn dochter Monique, dus is het normaal dat ik ook nog iets in het huishouden doe", vindt Martha.


"Ik probeer niet alleen de patatten, maar ook de groenten nog elke dag te kuisen", gaat ze verder. "Voor de rest geniet ik vooral nog van het bezoek dat over de vloer komt. Ik heb graag dat er mensen langs komen, maar ze mogen geen kwaad klappen van andere mensen. Dat heb ik zelf nooit gedaan, en dat hoor ik ook niet graag. Voor de rest hoor je mij echt niet veel klagen. Ik zit veel in de zetel en als het mooi weer is, dan ga ik eens tot buiten. Maar als de dochter eens het huis uit is, dan blijf ik toch liever in de zetel zitten, wachten tot ze weer thuis is. Dat is eigenlijk het enige waar ik echt schrik van heb: vallen in huis op een moment dat ik alleen ben. Maar goed: dan blijf ik gewoon in de zetel zitten en dan hebt ge niet veel keure om te vallen hé, meneer", lacht Martha, die lang in de sigarenfabriek Cogetama werkte.

Martha De Muynck werd zaterdag gefeliciteerd door een pak familieleden, buren en het gemeentebestuur.
JSA Martha De Muynck werd zaterdag gefeliciteerd door een pak familieleden, buren en het gemeentebestuur.

Thuis blijven wonen

Ze staat elke dag op tussen 6 en 7 uur. Zonder wekker, want wakker worden dat gaat na al die jaren vanzelf. Ze woont nog altijd thuis, vooral door de hulp van haar dochter Monique, kleindochter Carine en het team van de thuiszorg. "Zolang ik thuis kan blijven, ga ik dat doen", zegt Martha, die nog met het grootste gemak haar ene been over het andere gooit. "Mijn kleindochter heeft mijn haar wat geknipt en mooi in de plooi gelegd. Als die mannen van de gazet en van de gemeente komen, moet ik er toch een beetje goed uit zien, hé. Ik ben zelfs een paar kilo afgevallen voor het feest. Ja ja, ik vind het nog altijd belangrijk hoe ik er uit zie."

Volgend jaar

Martha is er nu 106 en zowat iedereen op het feest fluisterde stilletjes dat Martha ooit nog de oudste vrouw van België zou worden. "Daar ben ik eerlijk gezegd niet mee bezig", zegt Martha. "Ik ben tevreden met elke dag die er bij komt. Eenmaal je 106 jaar bent, weet je gewoon dat elke dag extra een cadeau is."


"Dat jullie van de krant volgend jaar zeker terug willen komen? Oh, maar ge moet echt zo lang niet wachten. Als je in de buurt bent, mag je altijd eens binnen springen. Ik loop toch niet ver weg (lacht). Er staat altijd wel een pintje koud, dus altijd meer dan welkom!"