Fredy Tanghe moet burgemeesterssjerp definitief inleveren

Fredy Tanghe.
Foto JSA Fredy Tanghe.
Fredy Tanghe moet aftreden als burgemeester van Knesselare. Hij tekent geen cassatieberoep aan tegen de veroordeling voor aanranding door het Gentse hof van beroep. Daarmee verliest Tanghe een deel van zijn burgerrechten, waaronder het recht om een openbaar ambt te bekleden.

De 60-jarige burgervader Fredy Tanghe (Groep 9910) kwam eind vorig jaar in nauwe schoentjes te zitten nadat een man uit Herselt, waarmee hij op stap was geweest in Ursel, klacht indiende tegen hem. Volgens de dertiger zou Tanghe hem hebben betast aan het geslachtsdeel toen hij een plasje deed in de struiken. Toen de klacht in de openbaarheid kwam, volgden prompt nog twee aangiftes van handtastelijkheden. Eén daarvan kwam van gemeenteraadslid Bart Vandaele, van oppositiepartij E-Va.


De Knesselaarse burgervader moest zich enkele maanden geleden verantwoorden voor de correctionele rechtbank in Gent voor de aantijgingen. De strafrechter veroordeelde Tanghe toen tot een voorwaardelijke celstraf van twaalf maanden en ontzette hem voor vijf jaar uit zijn burgerlijke en politieke rechten. Dat impliceerde dus dat de burgemeester zijn sjerp moest afgeven. Maar Tanghe gaf zich niet zomaar gewonnen en tekende beroep aan. Toch bevestigde het Gentse hof twee weken geleden gewoon de veroordeling uit eerste aanleg. Tanghe kon nog beroep aantekenen tegen dat arrest bij het Hof van Cassatie, maar ziet daar van af. "We leggen ons neer bij het arrest van het hof van beroep", zegt Bram Van Den Bunder, raadsman van Tanghe. "Dat wil dus inderdaad zeggen dat mijn cliënt niet langer burgemeester zal kunnen blijven."


Naar alle waarschijnlijkheid zal Erné De Blaere de plaats van zijn partijgenoot innemen. De Blaere is sinds mei, na de eerste veroordeling van Tanghe, waarnemend burgemeester. Toch wil De Blaere nog niet reageren op het nieuws tot Tanghe zelf een verklaring naar buiten heeft gebracht. Liliane Cooreman zou op haar beurt de lege stoel in het schepencollege innemen. Fredy Tanghe was gisteren onbereikbaar voor commentaar. Mogelijk volgt er vandaag een officiële mededeling van hem. (NDBO)