“Ons bier is er voor iedereen, aan de Waalse en Vlaamse kant van de berg”

Vrienden brouwen 'Kluizbier' aan de voet van de Kluisberg

Quentin, Vincent en Rémy brouwen en verkopen sinds kort Kluiz Liedericq en Kluiz Triple.
Lieke D'hondt Quentin, Vincent en Rémy brouwen en verkopen sinds kort Kluiz Liedericq en Kluiz Triple.
De Kluisberg heeft sinds kort haar eigen bieren. Vincent Duroisin en Quentin Brunelle hebben in Mont-de-l’Enclus de blonde bieren Kluiz Liedericq en Kluiz Triple gelanceerd, twee honderd procent Belgische bieren.

Aan de voet van de Kluisberg staat sinds kort Brouwerij Kluiz. Vincent Duroisin en Quentin Brunelle brouwen er hun eigen blonde bieren. “Het idee ontstond tussen pot en pint”, vertelt Quentin. “Ik ben brouwer van opleiding en werkte voor een grote brouwersgroep, maar ik had zin om een eigen bier te maken.” Ook Vincent was enthousiast. "We hebben van onze hobby ons beroep gemaakt, ons project bleef maar groeien", vertelt hij trots. Samen installeerden ze in een de gebouwen van een boerderij in Anseroeul (Mont-de-l'Enclus) nieuwe ketels om bier te brouwen. Ze kochten ook enkele tweedehandsmachines om de flessen te vullen en te labelen. “Vroeger diende één van de machines om in Italië flessen te vullen met grappa. Maar omdat onze flessen een andere vorm hebben, moesten we de machine zelf een beetje aanpassen”, legt Quentin uit. Op die manier konden de twee vrienden de kosten van de nieuwe brouwerij een beetje drukken. 

Honderd procent Belgisch

In de brouwerij brouwen en verkopen Vincent en Quentin samen met verkoper Rémy Vancamelbecke de bieren Kluiz Liedericq en Kluiz Triple. De Liedericq is een lichtblond bier met een bloemige bitterheid en een toets van peper. “De naam ‘Kluiz’ verwijst naar het woord kluizenaar. Liedericq verwijst dan weer naar de kluizenaar en eerste graaf van Vlaanderen die hier geboren is”, weet Rémy.

Ook het tweede bier van de brouwerij is een blond bier. De Kluiz Triple heeft een fruitige smaak met toetsen van citrus, gras en sinaasappelschil. “Belangrijk is het feit dat alle ingrediënten van onze bieren Belgisch zijn”, zegt Vincent. “We staan erop om de Belgische identiteit van het bier te bewaren. Het resultaat is een echt bier van de Kluisberg dat er voor iedereen is. Het maakt niet uit of je aan de Vlaamse of de Waalse kant van de berg woont.” Bovendien zit de Kluisberg ook echt verwerkt in de bieren: de bronnen van de berg leveren het water voor de brouwsels.

Openingsfeest

Momenteel brouwen Vincent en Quentin tweeduizend liter per week. Het resultaat daarvan is nu al te koop in de brouwerij, maar ook bij enkele cafés, restaurants en winkels in de omgeving. “We willen onze bieren eerst verspreiden rond de Kluisberg en ervoor zorgen dat we hier goed ingeburgerd geraken”, verduidelijkt Vincent. Om Kluiz een duwtje in de rug te geven, organiseren de initiatiefnemers op 28 september een openingsfeest in de brouwerij. Vanaf 17 uur zijn er optredens en kunnen de gasten proeven van de Liedericq en de Tripel. Het feest vindt plaats in de brouwerij, in de Chemin Fils 2 in Anseroeul.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.