"Ik drink nog elke dag sangriaatje"

KWIEKE FREDOR GAAT FLINK UIT DE BOL OP FEEST VOOR 105DE VERJAARDAG

Terwijl zijn lievelingszangeres Leentje voor hem zingt, doet Fredor een dansje met een verzorgster.
Ronny De Coster Terwijl zijn lievelingszangeres Leentje voor hem zingt, doet Fredor een dansje met een verzorgster.
Fredor De Waele is 105 jaar geworden en dat hebben ze in het RVT Heilig Hart in Oudenaarde gisteren goed geweten. De oudste inwoner van de stad ruilde zijn rolstoel even voor de dansvloer en kreeg duidelijk de kriebels toen zijn lievelingszangeres voor hem kwam optreden.

Wat een feest in het RVT Heilig Hart in Oudenaarde. Niet alleen een pak vrienden en de burgemeester van Oudenaarde komen de oudste inwoner van de stad feliciteren: ook de burgervader van buurgemeente Kluisbergen, waar Fredor tot vorig jaar thuis nog helemaal zelf het huishouden beredderde, zijn aanwezig. Toch is het vooral naar de komst van de Materse zangeres Leentje, waar de kwieke honderdplusser heeft naar uitgekeken. "Ik ben dol op Leentje en op de levensliedjes die ze zingt", bekent Fredor. Dat zijn idool haar show helemaal voor hem opvoert, maakt de feestneus helemaal dol.

Een dolgelukkige Fredor wordt omringd door zijn familie.
Ronny De Coster Een dolgelukkige Fredor wordt omringd door zijn familie.

"Sloeber"

De olijke eeuwling grijpt de zangeres zelfs even naar de billen, wanneer ze uitdagend dicht bij hem komt dansen. "Toch wel een sloeber, hé, die Fredor", kirt Leentje. Ze kent haar oudste fan al lang. "Zijn zoon Lucien, die havenmeester is in Oudenaarde, komt geregeld met Fredor op bezoek in mijn café. Ik zing dan altijd een liedje voor hem. En dan wordt Fredor altijd heel vrolijk en zingt hij wel eens mee. Maar vandaag is hij wel héél ondeugend geworden", vertelt de zangeres geamuseerd, maar duidelijk niet geschokt.


En Fredor lijkt de dag van zijn toch al heel lange leven mee te maken. "Ik ben altijd een levensgenieter geweest. Nog elke dag drink ik een sangriaatje. Eéntje wel, want alles met mate is ook mijn leuze", zegt Fredor. "Dat ik zo oud ben geworden, heb ik allicht te danken aan mijn drang om altijd bezig te zijn. Ik heb vroeger als textielarbeider en als metselaar hard gewerkt. Daarvan word je sterk. Ik was een goeie werkkracht, al zeg ik het zelf. Als ik de kans had om voor een halve frank méér bij een ander baas aan de slag te gaan, dan deed ik dat", blikt Fredor terug. "Zijn drang om bezig te zijn, is er nog steeds", vertelt zoon Lucien, alsof we daarvan nog niet overtuigd zijn.

Fredor snijdt zelf zijn verjaardagstaart aan.
Ronny De Coster Fredor snijdt zelf zijn verjaardagstaart aan.

Luid applaus

En dan gaat Fredor plots rechtstaan uit de rolstoel die hij nog maar een paar maanden gebruikt. De 105-jarige grijpt een verzorgster van de instelling bij de arm en doet een dansje.


"Dit feestje gaat hier nog lang duren", voorspelt zoon Lucien, terwijl de hele zaal van pure verbazing en bewondering luid applaudisseert.

OU Fredor Dewaele 105 jaar - Hij is al 105 jaar, maar maakte gisteren een van zijn dolste dagen van zijn leven mee: Fredors lievelingszangeres kwam op zijn verjaardagsfeest zingen. Hij werd daar zo vrolijk van, dat hij uit zijn rolstoel stapte en ging dansen.
Ronny De Coster OU Fredor Dewaele 105 jaar - Hij is al 105 jaar, maar maakte gisteren een van zijn dolste dagen van zijn leven mee: Fredors lievelingszangeres kwam op zijn verjaardagsfeest zingen. Hij werd daar zo vrolijk van, dat hij uit zijn rolstoel stapte en ging dansen.