Welkom in meest hartveilige gemeente

KINROOI IS MET 1 AED-TOESTEL PER 550 INWONERS VOORTREKKER

Anita Flipkens leerde al meer dan 1.000 inwoners werken met een AED-toestel.
Foto Dalemans Anita Flipkens leerde al meer dan 1.000 inwoners werken met een AED-toestel.
We wensen het niemand toe, maar als je een hartstilstand krijgt, dan gebeurt dat maar beter in Kinrooi, de meest hartveilige gemeente van het land. Er hangen 22 AED-toestellen of één per 550 inwoners. Bovendien kan 1 op 10 inwoners er ook mee werken. "We hebben nog geen enkel toestel moeten gebruiken", zegt voorzitster van het Rode Kruis Anita Flipkens.

'Hartveilig' is een initiatief dat de overlevingskansen bij een hartstilstand wil verhogen en ervoor wil zorgen dat de eerstehulpcapaciteiten van de bevolking vergroot wordt. Enerzijds willen ze dus zoveel mogelijk automatisch externe defibrillatoren (AED's) plaatsen, anderzijds wil men zoveel mogelijk mensen informeren en opleiden om ze te gebruiken. Kinrooi levert op dit vlak het beste werk en is nu ook officieel de meest hartveilige gemeente van het land.


Op initiatief van Anita Flipkens en in samenwerking met de gemeente en de Welzijnsraad plaatste men in Kinrooi begin 2014 de eerste vier AED's, met onder meer een toestel bij basisschool De Wieken in Molenbeersel, de eerste hartveilige school van Kinrooi. In de loop van 2015 werd het aantal opgetrokken naar zeven. "Ik heb altijd al graag les gegeven rond eerste hulp bij hartfalen. Daarom haalde ik ook het belang aan van de apparaten. Ik kreeg toen nog de hulp van Hubert Brouns, de vader van huidig burgemeester Jo. Door familiale omstandigheden, hebben we het project even moeten opbergen. Begin januari van dit jaar besloten we om een extra boost te geven aan het project. We gingen praten met verschillende kmo's en ook de lokale afdeling van UNIZO sprong op de kar", zegt Flipkens.

Geografisch verspreid

De lokale ondernemers vonden elkaar en legden 40.000 euro samen. Daarmee werd het aantal toestellen in Kinrooi dit najaar van zeven naar 22 gebracht. Het gaat om 19 openbare toestellen in de straat, 1 mobiel toestel dat kan worden uitgeleend en 2 toestellen bij de afdeling van het Rode Kruis in Kinrooi, die gebruikt worden bij evenementen en interventies. Deze toestellen werden netjes geografisch verspreid. "Tot dusver werden enkel de drie toestellen van het Rode Kruis drie keer klaargemaakt voor gebruik. De andere toestellen moesten we gelukkig nog niet gebruiken. We zullen als gemeente instaan voor het onderhoud van de apparaten, maar hopen uiteraard dat ze niet te vaak nodig zullen zijn", zegt een fiere burgemeester Jo Brouns (CD&V).


Met dank aan de inspanningen van Flipkens leerden intussen ook al meer dan 1.000 inwoners van Kinrooi werken met een AED. Dat is bijna 1 op 10 inwoners, ook dat is uniek in Vlaanderen. Het attest dat een deelnemer na een sessie ontvangt, is 2 jaar geldig en bedrijven waar tien procent van het personeel de opleiding heeft gevolgd, krijgt het label 'hartveilig bedrijf'.

Lovende minister

Ook Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) is erg te spreken over de inspanningen in Kinrooi. "Elk jaar overlijden er 11.000 mensen in Vlaanderen door een hartstilstand. Dertig mensen worden per dag getroffen buiten het ziekenhuis. De overlevingskans is amper vijf tot tien procent, maar als je binnen enkele minuten hulp kan organiseren, dan stijgt die kans tot 60 à 70 procent. Daarom moeten we vanuit volksgezondheid naar dit soort levensreddende initiatieven kijken. We moeten bij ons beleid niet enkel focussen op betaalbare zorg, maar ook de mensen informeren over EHBO."


Flipkens geeft aan dat ze reeds contact heeft gehad met twee Limburgse gemeenten waar interesse is in het project. "Het is belangrijk dat ook daar voortrekkers opstaan. Dit project vergt immers een professionele aanpak. In Kinrooi geven we alvast het goede voorbeeld."