Lantaarnpaal in de weg? Daar bouwen we wel omheen!

GEEN BLUNDER, WEL VERWEER TEGEN 'ADMINISTRATIEVE TRAAGHEID'

De aannemer metste het appartementsgebouw doodleuk rond de elektriciteitspaal.
Sven Ponsaerts De aannemer metste het appartementsgebouw doodleuk rond de elektriciteitspaal.
Verlichtingspaal in de weg? Dan metselen we het appartementsblok er toch gewoon omheen... Een flinke portie 'architecturale creativiteit' heeft voor een hilarisch tafereel in het centrum van Keerbergen gezorgd. Omdat de paal niet snel genoeg verdween, bouwde de aannemer er maar gewoonweg omheen. Volgens de bouwpromotor is alles te wijten aan een pingpongspel tussen netbeheerder Eandis en de gemeente. "Wachten zou ons maandenlang vertraging en schadeclaims opleveren."

"De administratieve traagheid van de gemeente en Eandis in dit dossier is stuitend", foetert Laurent De Hauwere, met Tribeca bouwheer van het 25 appartementen tellende woonblok dat momenteel op de hoek van de Oudstrijderslaan met de Papestraat in het centrum van Keerbergen wordt opgetrokken. "Maanden geleden al stelde ik hen de vraag de verlichtingspaal op mijn kosten te verplaatsen. Gesmeekt heb ik ondertussen zelfs. Maar ook op de ontelbare herinneringsmails kwam er geen reactie... Wachten zou ons een maandenlange vertraging opleveren. Om schadeclaims voor een laattijdige oplevering aan de kopers te vermijden, besloten we dus maar bewust om de lantaarnpaal heen te bouwen."


Dat metershoge obstakel staat voor alle duidelijkheid wel degelijk op het voetpad. "Maar omdat de bouwlijn daarop aansluit, en we onze verdiepingen 65 centimeter mogen laten uitspringen, staat hij dus in de weg", legt De Hauwere uit. Van een architecturale blunder is volgens de bouwheer dan ook geen sprake. "Uiteraard heb ik gezien dat er een verlichtingspaal op het kavel staat, ik ben niet blind", reageert de architect, die zijn naam niet in de krant wenst. "We wisten dit van bij de start van dit project. Omdat we niet konden blijven wachten, heb ik zelf een creatieve oplossing gezocht."

Op de foto zien we hoe dat er van onderuit uitziet.
Sven Ponsaerts Op de foto zien we hoe dat er van onderuit uitziet.

Netjes dichtmetsen

Een echt 'gebruikelijke bouwwijze' is het volgens de bouwpromotor niet, maar gevaar voor de stabiliteit is er volgens hem evenmin. "Anders ware het geweest als net op die plaats een stalen draagbalk had moeten komen. Maar nu was het technisch mogelijk de uitsparingen voor de paal te voorzien. Eens de paal weggenomen, wat na lang aandringen later deze week eindelijk zal gebeuren, zal de aannemer de noodzakelijke opvullingen maken, en metselt hij de voorgevel netjes dicht. Dat kan redelijk simpel, en zelfs zonder extra kosten. En op die manier hebben wij dus geen vertraging opgelopen."

"Procedure gevolgd"

Keerbergs schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Vangrunderbeeck (CD&V) sprak afgelopen weekeinde nog over een architecturale fout, maar moest daar gisteren toch enigszins op terugkomen.


"De officiële vraag tot verplaatsing dateert van 1 augustus. Sindsdien werd de normale administratieve procedure gevolgd, ook wat betreft het tijdsverloop. Enkele weken geleden heeft Eandis dan beslist dat de paal nog deze week naar de overzijde van de straat zal worden verplaatst", weet de schepen. "Het is trouwens niet aan ons, maar wel aan de bouwheer om de nodige stappen te ondernemen. De gemeente valt niks te verwijten", aldus nog Vangrunderbeeck. Het is niet de eerste maal dat het prestigieuze nieuwbouwproject tegenover de kerk voor spanningen tussen de bouwheer en gemeente zorgt. Zo weigerde Keerbergen na burenprotest over de gehanteerde rooilijn een bouwvergunning af te leveren. Het was de bestendige deputatie van de provincie die dat in beroep uiteindelijk wel deed.


Ondertussen blijft de bouwheer wel een pak vragen krijgen. "Zelfs de bank die het project mee financiert, vroeg me al om een reactie. En ook aan de kopers zal ik nog wel een uitleg verschuldigd zijn", beseft De Hauwere.