15-jarige legt verbouwing Grand Veneur stil

De nieuwe eigenaar-projectontwikkelaar van de Grand Veneur in Keerbergen is begonnen met de verbouwing van het gebouw tot residentiële luxeappartementen. Maarten Gabriels, een 15-jarige jongeman die het lot van het uit 1938 daterende art-decogebouw genegen is, ontdekte echter dat dit zonder geldige bouwvergunning gebeurde. De werken zijn daarop stilgelegd.

"Voor een schoolproject maakte ik vorig jaar iets over dit erg mooie gebouw, waaraan ook een hele geschiedenis is verbonden", vertelt de Keerbergse tiener. "Ik ben daarvoor toen zelfs een keer in het fantastische, maar zwaar verloederde pand binnen geweest. Prachtig. Toen het enkele maanden geleden werd verkocht, leek het gered van verval. Maar niks is minder waar", meent Maarten, die dagelijks op weg naar school voorbij het zalmkleurige gebouw fietst.


"Een tweetal weken geleden zag ik dat raamopeningen werden dichtgemetseld, plafonds werden uitgebroken en bomen gekapt. Kon dat zomaar? Op die manier kunnen de kenmerken van het gebouw toch nooit bewaard blijven, zoals toch was gezegd. Uit schrik dat het uitzicht en het waardevolle karakter van de Grand Veneur snel verloren zouden gaan, ben ik meteen beginnen mailen: naar de projectontwikkelaar, de burgemeester, alle schepenen,... Ik moest iets doen. De burgemeester viel duidelijk uit de lucht, en meldde zelfs dat er van een bouwvergunning nog geen sprake was! Bij een plaatsbezoek eind vorige week heeft hij de werken onmiddellijk laten stilleggen", weet de tiener. "Ondertussen zijn de dichtgemetselde ramen ook weer opengemaakt, en gewoon dichtgetimmerd."

Bouwaanvraag nog in behandeling

Schepen van Ruimtelijke Ordening Marc Vangrunderbeeck (CD&V) bevestigt dat de bouwheer naar aanleiding van Maartens mails ondertussen werd gevraagd alle werken onmiddellijk te stoppen. "Onder meer met het dichtmetselen van de raamopeningen was men wel degelijk met vergunningsplichtige werken bezig. En dat terwijl het bouwdossier pas eind april op de gemeente werd ingediend, en de bouwaanvraag dus nog volop in behandeling is. We hebben de politie dan ook gevraagd om vaststelling te doen en een pv op te stellen. Aangezien het om meergezinswoningen gaat, moet er eerst onder meer nog een advies van de brandweer omtrent de brandveiligheid zijn. Als alles in orde blijkt, kan het dossier pas ten vroegste binnen zo'n twee maanden rond zijn."

Manu Vercammen van MVprojecten erkent dat hij misschien 'een beetje te overijverig' was door enkele gebroken ramen aan de achterzijde alvast definitief dicht te laten maken. "Bedoeling was hiermee de vandalen te weren die elk weekend opnieuw binnen zaten ", vertelt de eigenaar. "Maar de snelbouwstenen zijn inmiddels dus weer weg. De werken gaan gewoon voort. Maar Maarten kan gerust zijn: alle zichtgevels blijven behouden, daar blijven we af", aldus nog de bouwpromotor.

Nieuws naar onze redactie sturen? Mail je tekst, foto of video naar 3535@hln.be.