's Lands beruchtste lantaarnpaal verwijderd

INGEMETSTE STRAATVERLICHTING AAN OVERKANT STRAAT GEZET

Sven Ponsaerts
Keerbergen is een bezienswaardigheid armer. De momenteel beruchtste verlichtingspaal van het land heeft immers een nieuwe locatie. Gisteren werd hij uit de appartementsgevel waarin hij was 'ingemetseld' gehesen. Voortaan straalt hij vanaf de overzijde van de straat.

Maanden later dan gewenst, is gisterochtend de in de weg staande straatlantaarnpaal verwijderd. Hij werd netjes naar de overzijde van de Oudstrijderslaan verpoot. Een gespecialiseerd aannemer, die de klus in opdracht van Eandis moest klaren, begon gisteren al om 6.30 uur - het was nog pikkedonker - aan de opdracht. Eens uitgegraven en losgekoppeld van het elektriciteitsnet werd het tien meter hoge hinderlijke object met een kraan voorzichtig, bijna centimeter per centimeter, uit de appartementsgevel gehesen. Nog eens een half uur later kon de paal dan in zijn nieuwe put worden geplaatst en verankerd. In het plantenperk pal tegenover zijn vroegere locatie vormt de verlichtingspaal niet langer een hindernis. Rond 9.15 uur stond hij er mooi loodrecht op zijn nieuwe plaats. Gisteravond zorgde hij er ook al opnieuw voor verlichting. "Hier staat hij goed, voor niemand in de weg", klinkt het bij de verplaatsers van dienst. "Toegegeven, hier aan de overzijde oogt hij een pak minder spectaculair. Maar dat is rap veranderd hoor, zullen we hem anders scheef betonneren...?", grappen de technici.

Sven Ponsaerts

Eerste keer voor alles

Dat elektriciteits- en verlichtingspalen voor nieuwbouwprojecten dienen te worden verplaatst, gebeurt volgens netbeheerder Eandis wel vaker. Het was ook voor de technische ploeg die bijna dagelijks dergelijke palen (ver)plaatst, echter wel de eerste maal dat ze die letterlijk uit een gevel diende te verwijderen. Even bestond nog de vrees dat de paal moeilijk zonder vernietigend slijpwerk van tussen de betonijzers van de nieuwbouw te krijgen zou zijn - de reden ook waarom eveneens een vervangpaal voorhanden was -, maar die bleek ongegrond.

Sven Ponsaerts

700 euro voor verplaatsing

De verplaatsingskost van zo'n 700 euro is ten laste van de projectontwikkelaar van het appartementsgebouw. Zijn aannemer kan nu beginnen met het dichtmaken van de uitsparingen die in de betonplaten en het metselwerk werden voorzien. De projectontwikkelaar maakt zich sterk dat de opvallende ingreep geen impact op de stabiliteit of kwaliteit van het gebouw zal hebben. Dankzij zijn 'creatieve bouwwijze' looptzijn project ook geen maandenlange vertraging op.


De gemeente Keerbergen blijft erbij dat de vanaf de eerste (uitspringende) verdieping in de weg staande paal door de projectverantwoordelijken te laat werd opgemerkt, en haar allerminst iets te verwijten valt. "We hebben het allemaal nog eens nagetrokken, en eens de officiële aanvraag binnen, werd de voorgeschreven procedure gevolgd", bevestigt schepen van Openbare Werken Marc Vangrunderbeeck (CD&V). Onze Bouwdienst valt niks te verwijten. Die bouwheer had zijn aanvraag gewoon veel eerder moeten indienen."


Het verkeerslicht dat eveneens op enkele centimeters van de nieuwe gevel, en net naast de in- en uitrit van een nieuwe garage staat, zal (voorlopig) niet worden verplaatst.

Sven Ponsaerts
Sven Ponsaerts
Sven Ponsaerts