Zussen Luna en Laura Van Laer samen Belgisch kampioen

Burgemeester Ward Kennes, Luna en Laura Van Laer, en sportschepen Walter Van Baelen bij het gulden boek van Kasterlee.
Foto Ton Wiggenraad Burgemeester Ward Kennes, Luna en Laura Van Laer, en sportschepen Walter Van Baelen bij het gulden boek van Kasterlee.
Burgemeester Ward Kennes van Kasterlee heeft de zussen Laura (13) en Luna (11) Van Laer gehuldigd. Op 24 en 25 november pakten de meisjes samen de Belgische titel synchroonschaatsen tijdens de Wintercup in het West-Vlaamse Gullegem.

De meisjes zijn pas drie jaar geleden gestart met synchroonschaatsen. "Ik ben er eerder per toeval mee begonnen", zegt Luna. "Omdat ik er zo enthousiast over was, wou mijn zus het ook eens proberen. We hadden nooit durven dromen oenkele jaren later hier al te staan", vertelt Luna.


De meisje schaatsen momenteel in twee groepen. In die beide categorieën grepen ze de Belgische titel. Hun teams haalden elk bovendien een vierde en een tweede plaats op de Wintercup. Na hun huldiging hebben de meisje het gulden boek van Kasterlee getekend. Het is voor hen een hele eer. De zussen zijn al van jongs af aan heel sportief. "Vroeger speelden we volleybal", vertelt Laura. "In het begin combineerden we dat met het schaatsen, maar na een tijd werd dat te zwaar. Momenteel trainen we gemiddeld acht uur per week. Dat in combinatie met school is al heel wat", verzekert Laura.

Blij met ijspiste

Een tijd geleden is de schaatsbaan in de Otterstraat in Turnhout gesloten. De meisjes vreesden in het begin het ergste, maar uiteindelijk is het heel positief uitgedraaid. "We trainen nu al een hele tijd op de ijspiste aan de Everdongenlaan. Dat gaat heel goed. We hebben er zeker geen klagen over", besluit Laura. (TJW)