Kweker beticht van verwaarlozing 400 honden

KLACHT VAN GAIA FAILLIETE KEMPENAARS KENNEL ZOEKT OVERNEMER

De ingang van Kempenaars Kennel aan Bos Dellen in Kasterlee.
ton wiggenraad De ingang van Kempenaars Kennel aan Bos Dellen in Kasterlee.
Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft een klacht ingediend tegen de eigenaar van de failliete hondenkwekerij Kempenaars Kennel. Volgens GAIA worden er 402 honden aan hun lot overgelaten. "De eigenaar heeft geen geld, de honden dreigen te creperen", zegt Michel Vandenbosch. De failliete eigenaar beweert de honden te blijven verzorgen tot er een overname of een andere oplossing is.

Vorige week heeft de rechtbank van koophandel in Antwerpen de Kempenaars Kennel failliet verklaard nadat de eigenaar zelf het faillissement had gevraagd. De rechtbank heeft meester Bruno Van Impe aangesteld als curator. Die ging ter plaatse kijken, aan Bos Dellen in Kasterlee. "Ik ben uiteraard geen hondenspecialist, maar mijn persoonlijke perceptie was dat die honden daar in trieste omstandigheden verblijven. Met de hokken is evenwel niks mis. Ze zijn niet vuil. Ik heb wel magere honden gezien, maar ze waren niet uitgemergeld. Ik zag wel dat de honden op harde vloeren binnen zaten. Mochten dat mijn honden zijn, zou ik ze zo niet houden", zegt meester Van Impe.


"Maar blijkbaar valt dat nog binnen de normen van Dierenwelzijn. Ik heb het probleem gesignaleerd en de Vlaamse Dierenwelzijnsinspectie is ter plaatse geweest. Dierenwelzijn vindt alles in overeenstemming met de normen. Ik vermoed dat wanneer de inspectie morgen (vandaag red.) opnieuw gaat kijken, ze een oplossing moet zoeken. Er is nog maar voldoende voedsel tot en met vandaag (gisteren red.)"

Een deel van de gebouwen waarin de honden zijn ondergebracht.
ton wiggenraad Een deel van de gebouwen waarin de honden zijn ondergebracht.

Snel weghalen

Volgens dierenrechtenorganisatie GAIA dreigen de 402 aanwezige honden om te komen van honger en dorst. "Die honden moeten daar zo snel mogelijk weggehaald worden en overgeplaatst worden naar asielen. De Vlaamse Dierenwelzijnsinspectie staat weigerachtig tegen de inbeslagname van zoveel honden. Dat mag geen uitvlucht zijn om de dieren te laten verkommeren", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch verontwaardigd. "Of grijpt de Vlaamse Inspectie Dierenwelzijn enkel in wanneer het om kleine garnalen gaat, terwijl ze de grootschalige broodfokkers ongemoeid laat omdat er zoveel grotere commerciële belangen op het spel staan?", vervolgt Vandenbosch. "Het welzijn van de dieren moet voorop staan. Die honden moeten daar weg, zeker nu de zaakvoerder zelf liet weten dat hij geen geld heeft om de dieren voedsel en drank te geven." De raadsman van GAIA legde gisterenbij de Antwerpse onderzoeksrechter een klacht neer met burgerlijke partijstelling tegen de failliete eigenaar Gerd Wellekens.

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.
AP Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.

Snel oplossing nodig

Ondanks dat er geen geld meer is, belooft Gerd Wellekens de honden te blijven verzorgen. "Ik zal ze nooit aan hun lot overlaten. De dieren mogen van dit faillissement niet het slachtoffer worden. Daarom heb ik beloofd dat ik ze zal blijven verzorgen tot er een oplossing komt. Het beste zou een overname zijn", reageert de uitbater. "Maar het kan geen weken meer blijven duren vooraleer er een oplossing komt. Het wordt tijd dat de curator een oplossing zoekt. Ik hoop dat morgen (vandaag red.), als Dierenwelzijn nog eens langskomt, er een oplossing komt."

Winkel gesloten

De bvba had tot vorig jaar nog een verkooppunt in Antwerpen, aan de Oude Vaartplaats. In Temse had de bvba tot vorig jaar ook een zaak, maar die is overgenomen.