Weekendje Gambia voor bouw ziekenhuis

BRANDWEERMAN DEELT OOK ZELF GOEDEREN UIT AAN BEVOLKING

Stefan en zijn vrouw Saskia delen ter plaatse de ingezamelde kleren en spullen uit.
JEW Stefan en zijn vrouw Saskia delen ter plaatse de ingezamelde kleren en spullen uit.
De Kaprijkse brandweerman Stefan Firens en zijn vrouw Saskia uit Bassevelde zijn net terug van een vierdaags bezoek aan het Gambiaanse dorpje Bulock. Geen snoepreisje, want ze richten er samen met twee vrienden en de inwoners een ziekenhuis op.

Twaalf jaar geleden verloren Stefan en Saskia hun hart aan het West-Afrikaanse land Gambia. Verschillende containers met kleren en bruikbare spullen hebben zij en hun vrienden Luc en Ronny al naar Gambia verscheept.


Na een materniteit in Serekunda, die er ook mede dankzij hen gekomen is, was het tijd voor een nieuw project in Bulock. Dat dorp van zo'n 8.000 inwoners heeft geen ziekenhuis. "En dat is problematisch, want het dichtstbijzijnde is het hospitaal in hoofdstad Banjul op 135 kilometer afstand", zegt Stefan. "Afgelopen weekend zijn we eens over en weer gevlogen en hebben we meegeholpen met de bouw van het ziekenhuis in Bulock. Er is nog heel wat werk aan, want momenteel staat er enkel een ruwbouw. Patiënten verzorgen is nog onmogelijk. Deze week wordt het dak gelegd. Als alles meezit, zou het hospitaal helemaal klaar moeten zijn tegen midden januari."

De ruwbouw van het nieuwe ziekenhuis in Bulock is klaar.
JEW De ruwbouw van het nieuwe ziekenhuis in Bulock is klaar.

Ziekenhuisbedden

Ondertussen is het kwartet ook een container aan het laden met spullen die men in het nieuwe ziekenhuis kan gebruiken. Het AZ Alma in Eeklo en het UZ in Gent helpen een handje. "We hebben tien bedden gekregen van Alma. Daarmee zal het ziekenhuis vol staan. Daarnaast kregen we van de twee ziekenhuizen heel wat medisch materiaal. Van mijn werkgever, het chemisch bedrijf Christeyns, kreeg ik 4.000 kilogram ontsmettingsmiddelen, was - en schoonmaakproducten. We zijn nog altijd op zoek naar zomerkledij in goede staat, schoenen, fietsen, klein medisch materiaal, brillen, tandpasta en tandenborstels. Geïnteresseerden kunnen ons daarvoor contacteren via Facebook op https://www.facebook.com/SerekundaGambia/. De container zou tegen februari moeten aankomen, ideaal qua timing. We laden die ter plaatse zelf uit en delen alle spullen zelf uit aan de bevolking."


Stefan en Saskia beseffen dat dit zonder hulp niet mogelijk zou zijn en willen daarom alle sponsors bedanken: Stanley Black & Decker, Lenox Irwin tool, Christeyns, Dymo-papermate, UZ Gent, AZ Alma, Nike Europe en Taneka.