Voor het eerst 50 miljoen kilo speculoosjes van de band bij Lotus Lembeke: “2018 was een superjaar”

Later dit jaar voor het eerst ook speculoosproductie in Amerika

Jan Boone, de grote baas van Lotus Bakeries.
Joost De Bock Jan Boone, de grote baas van Lotus Bakeries.
Koekjesfabriek Lotus Bakeries in Lembeke bloeit volop. Met een groei van zes procent wordt 2018 door CEO Jan Boone een echt topjaar genoemd. Voor het eerst werd in Lembeke de kaap van 50 miljoen koekjes gehaald. Na de zomer opent in Amerika een nieuwe fabriek, en dan zal er voor het eerst in de geschiedenis ook speculoos buiten Lembeke gemaakt worden.

De fabriek in Lembeke heeft in 2018 voor een nieuw record gezorgd. “Voor het eerst werd in onze fabriek in Lembeke de kaap van 50 miljoen kilogram productie overschreden”, zegt CEO Jan Boone bij de voorstelling van de jaarcijfers 2018. “Twee jaar geleden werd in Lembeke een nieuwe productiehal in gebruik genomen. Dat is al de derde productiehal op onze thuissite. Vorig jaar werd in onze nieuwste productiehal ook een tweede productielijn opgestart, en daardoor rollen er steeds meer speculoosjes van de band. Ook de bouw van nieuwe kantoren in Lembeke zit momenteel perfect op schema. De oude kantoorgebouwen waren meer dan vijftig jaar oud, en waren echt aan vervanging toe. In de tweede helft van dit jaar zullen de nieuwe kantoren in gebruik genomen worden.”

Amerika

Lembeke is nog altijd de thuisbasis voor zowat alle speculoosjes die wereldwijd over de toonbank gaan. Dat er elk jaar meer verkocht worden, is goed nieuws voor de meer dan 500 arbeiders en bedienden die elke dag in de moederfabriek in Lembeke aan de slag zijn. De fabriek in Lembeke blijft het internationaal hoofdkwartier van de groep, maar toch zullen er vanaf dit jaar ook elders in de wereld speculooskoekjes gemaakt worden. “In het tweede deel van dit jaar komt er een nieuwe Biscoff-fabriek in De Verenigde Staten”, zegt Jan Boone. “Biscoff is onze internationale naam voor speculoos. Het is een samentrekking van ‘biscuit’ en ‘coffee’. De fabriek in North Carolina wordt momenteel volop gebouwd. In het tweede deel van dit jaar zal de Amerikaanse fabriek effectief in gebruik genomen worden. Vanaf dan zal er voor het eerst in de geschiedenis speculoos gemaakt worden buiten Lembeke, en zelfs in een ander continent. De VS is sinds 2017 onze grootste markt geworden voor speculoos. Logisch dat er daar dan ook een eigen fabriek moet komen.”

De nieuwe speculoosfabriek die momenteel in Amerika gebouwd wordt.
RV De nieuwe speculoosfabriek die momenteel in Amerika gebouwd wordt.

Marktaandeel

De bouw van de nieuwe speculoosfabriek in Amerika heeft geen rechtstreekse gevolgen op de werkgelegenheid in Lembeke. Na de opening van de nieuwe fabriek zal het weekendwerk in Lembeke wel afgebouwd worden. Dat de hele Lotus Bakeries Groep het zo goed doet, is vooral een opsteker voor iedereen die er werkt. “De mooie cijfers zijn een combinatie van interne en externe groei. Vorig jaar namen we Lotus Kiddylicious over, een Britse producent van voedzame tussendoortjes. De interne groei van vijf procent komt vooral op naam van speculoos of Biscoff. Vooral in de VS en Groot-Brittannië deden we het goed. Ook in België blijven we marktaandeel winnen. Ons gebakassortiment zit in een nieuwe verpakking en dat slaat aan. Ook de wafels blijven groeien”, zegt CEO Jan Boone nog.

De speculoos heet in het buitenland Biscoff
RV De speculoos heet in het buitenland BiscoffReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.