Volgebouwd Eindeken kan water niet slikken

STRAAT BLANK BIJ ELKE REGENBUI, EXTRA RIOLERING NOG NIET VOOR METEEN

Maarten en Evelien in hun straat Eindeken, waar bestuurders gewaarschuwd worden voor wateroverlast op de weg.
Foto WSG Maarten en Evelien in hun straat Eindeken, waar bestuurders gewaarschuwd worden voor wateroverlast op de weg.
Opritten onder water, een straat die blank staat en onbegaanbare fietspaden, dat is de situatie in Eindeken in Kaprijke bij hevige regenval. Het water kan niet snel genoeg wegsijpelen in de grond en roosters waarin het water weg kan lopen, zijn er niet. "Zo kan het niet blijven duren", klagen bewoners, maar een oplossing is nog niet voor meteen.

In Eindeken is de verouderde riolering enkel aangesloten op de huizen, zodat het afvalwater afgevoerd kan worden. Het regenwater kon tot nu toe altijd in de grond wegsijpelen, maar daar is sinds kort verandering in gekomen. In de straat wordt altijd meer gebouwd, waardoor de grond verhard wordt en het water niet meer zomaar wegtrekt. Bijgevolg komt de straat bij hevige stortbuien volledig onder water te staan over een afstand van 100 meter, op het laagste punt.

Beroep op brandweer

Zo stond de straat onlangs vier keer blank in een week tijd. Grote plassen ontstaan langs de weg en verspreiden zich over het fietspad, op opritten en op de weg, waar soms enkel de middenstreep nog boven water staat. "Aquaplaning is een groot gevaar en vaak rijden bestuurders het water in zonder hun snelheid aan te passen", zeggen buurtbewoners.


Voorlopig kan alleen de brandweer het water weg krijgen. "Vorige week hebben we drie dagen op rij het water moeten wegpompen naar een nabije waterput", duidt brandweercommandant Patrick Goossens. "Het water kan anders gewoon niet weg en het regent nu veel in het Meetjesland. Het is een gevaarlijke situatie die zo snel mogelijk moet worden opgelost."


De bewoners van Eindeken beamen dat het zo niet verder kan. "Zo erg als nu is het nog nooit geweest. Als het vriest terwijl de straat onder water staat, wordt de weg een schaatspiste. Als een auto begint te slippen en tegen een boom langs de weg knalt, kan dat vreselijke gevolgen hebben." Maarten en Evelien, die op het laagste punt van Eindeken wonen, schakelden de brandweer al in om hun beklag te doen. "Het wordt hier enorm gevaarlijk", zeggen ze. "Ook de fietspaden zijn compleet onbegaanbaar als ze onder water staan en hier passeren veel schoolgaande jongeren."

Geen prioriteit

Wat moet er dan veranderen om het probleem op te lossen? "We kunnen het de nieuwe bewoners natuurlijk niet kwalijk nemen dat ze willen bouwen en dat ze een oprit willen aanleggen", klinkt het. "Er moet een betere riolering komen. Daar was enkele jaren geleden al sprake van, maar het is er nooit van gekomen."


Schepen van Openbare Werken Alex Ruebens (SAMEN) kent de problemen in Eindeken maar al te goed, maar een oplossing is nog niet in zicht. "We hebben al aangevraagd om extra riolering te plaatsen om het regenwater af te voeren, maar Vlaanderen geeft voorrang aan straten waar nog helemaal geen riolen liggen. Daarom ligt er in de nabije toekomst nog helemaal geen oplossing in het verschiet. We kunnen enkel de brandweer oproepen wanneer het te erg wordt."


De brandweer plaatste al signalisatie om bestuurders te waarschuwen voor het mogelijke gevaar, maar die haalt volgens de bewoners niet veel uit. "Het is maar één bord aan elke kant, dus je kijkt er snel over. En wanneer het donker is, is het al helemaal niet zichtbaar. De meesten zien het gevaar te laat." Ze blijven hopen op een spoedige oplossing. "Hopelijk blijft het gemeentebestuur aandringen, want er moet iets veranderen."