Penningmeester kerkfabriek die 400.000 euro ontvreemdde, riskeert celstraf

Archiefbeeld
Gianni Barbieux Archiefbeeld
De voormalige penningmeester van de kerkfabriek van Kaprijke, die met honderdduizenden euro’s ging lopen, riskeert een effectieve gevangenisstraf. Gedurende meer dan twee jaar verdween bijna alles in zijn zakken - tot zelfs de opbrengst van de offerandes.

W.V.H. (51), die  in de jaren voor de feiten al lid was van de bestuursraad van de kerkfabriek, werd in 2013 penningmeester. “In het begin verliep alles normaal”, deed de advocaat van de kerkfabriek deze ochtend het verhaal, in de Gentse correctionele rechtbank. “Maar vanaf 2014 liep het mis. Hij hield ontegensprekelijk geld voor zichzelf. Dat kon omdat hij als penningmeester alleen handelde. In vertrouwen, dat hij zwaar geschaad heeft.”

Honderdduizenden euro's

De man zou gedurende 2,5 jaar bijna alles in zijn zakken gestoken hebben. Hij zou onder meer grond van de kerkfabriek verkocht hebben, zonder te herfinancieren. Het parket ontdekte ook zwart op wit stortingen van de kerkfabriek naar de persoonlijke rekening van de man. Zelfs de opbrengst van de offerandes en het geld van de kaarsjes moeten in zijn zakken verdwenen zijn. Volgens het onderzoek zou hij samen met zijn partner met dat geld onder meer een BMW gekocht hebben. In totaal gaat het volgens het parket zelfs over minstens 360.000 euro, en opgeteld met het geld dat de gemeente Kaprijke nog mist, over zo’n 400.000 euro.

De procureur was bijzonder scherp. “Dit is een man met een bedrieglijke en hebberige inborst, een man die denkt dat hij gewoon honderdduizenden euro’s naar zijn portefeuille kan doorsluizen zonder gevolgen. Wanneer alles dreigt uit te komen, stuurt hij zijn kat en neemt hij ontslag. Hij heeft zichzelf verrijkt ten nadele van de gemeenschap en trekt zich daar allemaal niks van aan.” Daarom vorderde het parket een celstraf van één jaar effectief, en een boete van enkele duizenden euro’s. Daarnaast zou de man ook de volledige som moeten terugbetalen aan de kerkfabriek en de gemeente Kaprijke. Wel heerst de angst dat de man zich preventief al onvermogend zou gemaakt hebben. Hij verhuisde inmiddels ook naar Nederland, maar daagde deze ochtend wel gewoon op.

Enkele bestuursleden van de kerkfabriek kunnen ook nog een morele schadevergoeding toegewezen krijgen. “Deze mensen zetten zich al jaren belangeloos in voor de lokale, katholieke gemeenschap”, pleitte hun advocaat. “Die mensen liggen hiervan wakker. Dat raakt hen.”

Het vonnis is voor over enkele weken.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Leofar Koninckx

  Waar zaten de andere leden van die kerkfabriek, wat met het nazicht door het Centraal Kerkbestuur en door de gemeente en door de provincie. Die krijgen allemaal elk jaar een gedetailleerde rekening om na te kijken.

 • Willem Coopman

  Hoog tijd dat er wat geld gehaald wordt bij de "kerken". Eeuwen lang hebben ze met een repressief gedrag misbruik gemaakt van mensen en hun middelen. Wie de "kerk" besteelt haalt gewoon wat geld terug, geld dat beter aan de gemeenschap zou gegeven worden.

 • Alex Wellens

  De kerk besteeld ons al eeuwen

 • patrrik versys

  Fout beroep gekozen, als hij nu in de politiek had gezeten was er geen probleem geweest

 • Roy Cooks

  hij "riskeert".... hahahaha wat een grap!