"Heel het dorp ruikt naar koekjes"

PREMIER MICHEL EN MINISTER DE CROO BEZOEKEN FABRIEK VAN LOTUS

Vlnr. Alexander De Croo, burgemeester Filip Gijssels, CEO Jan Boone en premier Charles Michel moesten in de fabriek allemaal een witte jas en muts opzetten.
JSA Vlnr. Alexander De Croo, burgemeester Filip Gijssels, CEO Jan Boone en premier Charles Michel moesten in de fabriek allemaal een witte jas en muts opzetten.
Eerste minister Charles Michel en minister Alexander De Croo hebben gisteren een werkbezoek gebracht aan de koekjesfabriek Lotus Bakeries in Lembeke. Speciale veiligheidsmaatregelen waren er niet. Enkel twee persoonlijke lijfwachten van de ministers volgden het bezoek. "Onze medewerkers zijn trots op zo'n hoog bezoek", sprak CEO Jan Boone.

De twee liberale boegbeelden van de federale regering zijn aan een ronde door het land bezig, waarbij ze grote bedrijven bezoeken. In Oost-Vlaanderen kozen ze twee bedrijven uit: Ablynx in Gent en de koekjesfabriek Lotus in Lembeke. "Ik heb niet moeten zoeken waar we moesten zijn, want heel het dorp ruikt hier naar koekjes", zei vicepremier Alexander De Croo bij zijn aankomst in de fabriek. Burgemeester Filip Gijssels plakte er meteen een dorpsverhaal aan vast: "In Lembeke voorspellen we het weer aan de hand van de geur van de koekjes. Waar ik vroeger als kind woonde was het duidelijk: wanneer we de koekjes meer roken dan normaal, wisten we dat de wind uit het oosten kwam en er goed weer zat aan te komen. Een dorpsparabel die nog altijd leeft."


De twee ministers werden ontvangen in de oude pastorie van Lembeke, die sinds enkele weken de nieuwe administratieve uitvalsbasis van Lotus is. De twee kregen een kopje koffie aangeboden, natuurlijk mét koekje. Daar vertelde CEO Jan Boone dat elk Belgisch gezin gemiddeld vier pakjes speculoos per jaar koopt. Een cijfer dat minister De Croo indrukwekkend veel vond, maar volgens grote baas Boone gerust nog de hoogte in mag. Ook de veroveringstocht die Lotus stap voor stap maakt in de hele wereld, maakte indruk op De Croo en Michel. "Zelfs in Israël hebben we nu voet aan grond. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat 27 procent van de huisgezinnen daar de koekjes van Lotus koopt", zei Jan Boone.

Op het einde van het bezoek kregen Michel en De Croo elk een grote mand koekjes mee naar huis.
JSA Op het einde van het bezoek kregen Michel en De Croo elk een grote mand koekjes mee naar huis.

5 miljoen koekjes

Na de verwelkoming trok het gezelschap naar de koekjesfabriek zelf, met in hun kielzog een dertigtal nationale fotografen en cameramensen. Daar werd de hele fabriek bezocht waar elke dag 5 miljoen speculoosjes van de band rollen en waar ook de Dinosauruskoekjes met chocolade gemaakt worden. "Een grote eer om twee ministers op bezoek te hebben", vindt grote baas Jan Boone. "Zes jaar geleden hebben we hier al eens koning Albert mogen ontvangen en nu hebben we opnieuw hoog bezoek. We zijn blij dat de twee ministers net ons bedrijf uitgekozen hebben. Het is goed dat politici naar de werkvloer komen en luisteren wat er hier leeft. Of ik ze een boodschap meegegeven heb? Niet bepaald. De twee mannen zijn verstandig genoeg om te weten wat ze moeten doen, en wat niet."


Op het einde van het bezoek kregen de twee ministers elk een grote mand vol producten van Lotus mee naar huis. Alexander De Croo neemt die mee naar zijn thuisbasis Brakel, "want mijn kinderen zijn dol op koekjes. De Dinosauruskoekjes zijn hun absolute lievelingskoekjes", zei De Croo. Premier Michel neemt zijn mand wellicht mee naar Brussel. "De koekjes kunnen nog van pas komen: broodnodige energie bij de lange onderhandelingen", knipoogde Michel.