Sluitingsprijs in nieuw kleedje

NIEUWE ORGANISATOR GOLAZO INTRODUCEERT DRIE TUSSENSPRINTEN

De Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen is telkens goed voor duizenden wielerliefhebbers op de Belgisch-Nederlandse grens.
Archieffoto Alfons Schryvers De Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen is telkens goed voor duizenden wielerliefhebbers op de Belgisch-Nederlandse grens.
De Nationale Sluitingsprijs Putte-Kapellen op dinsdag 17 oktober steekt in een nieuw kleedje. De start en voorstelling van de renners heeft plaats op het Dorpsplein in het centrum van Kapellen. Er komen tussensprinten in Stabroek, Berendrecht en Woensdrecht. De kermisattractie blijven op het Douaneplein.

Dinsdag 17 oktober vindt de 84ste editie plaats van de Nationale Sluitingsprijs in Putte-Kapellen. Die wordt vanaf nu georganiseerd door het evenementenbureau Golazo. Het vorige bestuur gooide na de editie van 2016 de handdoek in de ring maar in de overeenkomst staat dat de wedstrijd de komende vijf jaar in Kapellen moet blijven. De eerste sluitingsprijs werd georganiseerd in 1929 met Zander Maes als overwinnaar. Dankzij de belangstelling en het succes ging meteen het Sportkomiteit Putte van Start dat tot vorig jaar de wielerwedstrijd organiseerde. "We willen die historiek absoluut in ere houden en de lokale verankering behouden", zegt Nick Van Den Bosch, directeur wielrennen van Golazo. "De hedendaagse wielerkalender mag er dan heel anders uit zien dan vroeger, half oktober is het perfecte moment om het wielerseizoen af te sluiten. De Sluitingsprijs moet echt de slothappening zijn van het Belgische en Nederlandse wegwielrennen. Het is een bijzondere wedstrijd over vier gemeenten en twee landen en is daar perfect geschikt voor. Golazo wil inspanningen doen om ook meer Pro Tour ploegen aan de start te krijgen."


De officiële star- en aankomst van de Nationale Sluitingsprijs blijft op de Belgisch-Nederlandse grens. De renners krijgen in totaal 183,59 km onder de wielen verdeeld over 11 ronden van elk 16,25 km. Het voorstellen van de renners en de ondertekening van het wedstrijdblad, heeft plaats op het Dorpsplein in het centrum van Kapellen. Van daaruit gaat de karavaan geneutraliseerd naar Putte-Kapellen voor de officiële start.

Parcours

De renners volgen het parcours; Antwerpsestraat, Graaf Moretuslaan, Sint Dionysiusstraat, Canadalaan, Oud Broek, Konijnenstraat, Konijnendreef, Steenovenstraat, Antwerpsebaan, Zandweg, Dorpsstraat, Solftplaats, Monikkenhofstraat, Abtsdreef, Dorpsstraat, Hoogeind, Driehoek en via de Ertbrandstraat gaat het opnieuw naar de aankomststreep.


Onderweg zijn er negen tussenprinten telkens in Berendrecht, Stabroek en Kapellen. Ook de winnaar van het tussensprintenklassement komt mee op het podium. Waar de tussensprinten precies zijn, wordt later bekend gemaakt.


Het vertrouwde vip-dorp blijft op haar vroegere locatie. Ook de kermisattracties blijven op het Douaneplein. Traditioneel wordt na de Sluitingsprijs een renner gehuldigd die letterlijk zijn fiets aan de haak hangt. Dit jaar is dat Jurgen Van den Broeck. De ondertekening van het wedstrijdblad, op het Dorpsplein, start vanaf 11.30 uur. De officiële start in Putte-Kapellen is omstreeks 13 uur en rond 17 uur is de winnaar van de 84ste Sluitingsprijs bekend.