Kunstenares (84) schenkt twee werken aan gemeente

Joris Claeys (r.), zoon van kunstenares Lidwina Smeets overhandigt de kunstwerken aan burgemeester Dirk Van Mechelen (l.).
Alfons Schryvers Joris Claeys (r.), zoon van kunstenares Lidwina Smeets overhandigt de kunstwerken aan burgemeester Dirk Van Mechelen (l.).
In opdracht van zijn moeder heeft Joris Claeys, zoon van de Kapelse kunstenares Lidwina Smeets (84), twee werken geschonken aan de gemeente Kapellen. De kunstenares gaf er twintig jaar les in snit en naad, tekenen en plastische opvoeding aan het Mater Salvatorisinstituut. "Jammer dat mijn moeder hier niet van kan genieten, want ze lijdt aan een ernstige vorm van dementie", zegt Joris Claeys.

Lidwina Smeets groeide uit tot een boegbeeld in de kunstwereld ten noorden van Antwerpen en ver daarbuiten. "Naast haar taak als leerkracht volgde zij meer dan 20 jaar opleiding in diverse academies. Om haar te eren organiseerde ik een tentoonstelling rond haar 50 jaar kunst met tekeningen, schilderijen, pastel en aquarellen. Tijdens het samenstellen van de tentoonstelling ontdekten we een pastel, uit 1979, met als onderwerp het kasteel Beukenhof en een tekening, uit 1983, van het standbeeld Louwke Poep. Omdat dit twee Kapelse ankerpunten zijn werd beslist de werken te schenken aan de gemeente", zegt zoon Joris Claeys.


De werken werden in ontvangst genomen door burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld). "We zijn fier op haar als Kapellenaar. Het werk Beukenhof krijgt een plaats in het gemeentehuis en de tekening van Louwke Poep past uitstekend in ons toekomstig administratief centrum." (FSE)