Stelende tuinman voor rechter

VEERTIGER GING AAN DE HAAL MET TWEE VRACHTWAGENS GROND VAN VOETBALCLUB KNB LOOZENHOEK

Voorzitter Paul Scheers bij de grote berg grond. Hij betrapte de tuinman op heterdaad toen die voor de derde keer een lading grond in zijn vrachtwagen aan het laden was.
Vertommen Voorzitter Paul Scheers bij de grote berg grond. Hij betrapte de tuinman op heterdaad toen die voor de derde keer een lading grond in zijn vrachtwagen aan het laden was.
Voor het stelen van twee volle vrachtwagens grond bij de Keerbergse voetbalclub KNB Loozenhoek riskeert een veertiger uit Kampenhout een maand voorwaardelijk. Tuinaannemer Ludo P. werd vorig jaar op een zondag bij het krieken van de dag betrapt door een bestuurslid toen hij voor een derde maal grond aan het scheppen was.

De berg grond die vorig jaar bij het begin van het voetbalseizoen achterbleef na de heraanleg van het terrein langs de Lupinenweg in Keerbergen slonk met de dag. Dat was ook bestuurslid Paul Scheers niet ontgaan. Hij patrouilleerde in de buurt van het voetbalterrein om op zondag 2 oktober rond 6 uur 's ochtends op de tuinaannemer te stoten die met vrachtwagen en kraan de berg aan het overhevelen was. "We hadden net het voetbalterrein laten ophogen. Daarvoor moest eerst een laag geschraapt worden om vervolgens toe te dekken met de nieuwe grond. Dat was een kostelijke grap, temeer omdat de grond speciaal ook nog eens gezeefd werd om wortels te verwijderen. De berg die achterbleef diende om na elk seizoen het terrein te herstellen. De hoop lag tegen de straatkant, maar wel nog altijd op privé-terrein", aldus Scheers.

Ludo P. bij het verlaten van de rechtbank.
KAR Ludo P. bij het verlaten van de rechtbank.

Onbruikbare grond

Maar zo had de 48-jarige tuinaannemer uit Kampenhout het niet begrepen. Ludo P. begon op 30 september stelselmatig de berg weg te werken voor eigen gebruik. "Ik was daar aanwezig, maar heb niet gestolen", beweerde hij aan de rechter. "Die berg lag daar gevaarlijk op de openbare weg. Bovendien was het onbruikbare afgegraven grond en zeker geen teelaarde." P. zou naar eigen zeggen de grond gebruikt hebben om de putten in zijn landbouwgronden te vullen. De veertiger werd uitgenodigd voor verhoor, maar stuurde telkens zijn kat. "Hij weigerde alle medewerking en er volgde ook geen vergoeding. Gezien de inbreuk en het feit dat meneer van slechte wil is vorder ik een maand cel met uitstel en 300 euro boete", aldus de procureur.

Geen afsluiting

Volgens het parket zou de man zo'n 20 kubieke meter grond of bijna 20 ton mee naar huis hebben genomen. Maar het rekensommetje van de advocaat van de tuinaanlegger gaf een andere uitkomst. "Mijn cliënt kon maximaal 7 ton in een keer laden. Bij zijn derde passage werd hij tegengehouden dus dat betekent dat hij maar maximaal 12 kubieke meter heeft geladen", berekende de advocaat die opmerkte dat er geen burgerlijke partij was om schade te verhalen. "Volgens ons moest er een afsluiting rond de berg staan aangezien de grond in de weg lag." Zij vroeg de vrijspraak voor haar cliënt of in ondergeschikte orde de opschorting. "Dat is toch niet normaal", reageert bestuurslid Scheers. "Daar stond toch niet bij dat het gratis te verkrijgen was. De hoop lag tegen de straatkant maar op privé-terrein en daar blijf ik bij." Vonnis 3 november.