Restafaval vat vuur op industrieterrein

VERMOEDELIJK IS VLAMMENZEE BIJ AC RECYCLING ONTSTAAN DOOR ZELFONTBRANDING

De brandweer was uren bezig met het blussen van het vuur.
Vertommen De brandweer was uren bezig met het blussen van het vuur.
Bij AC Recycling, op de Industrieweg in Kampenhout-Sas, is woensdagavond rond 20.15 uur een hoop restafval in brand gevlogen. De rookpluimen waren zichtbaar tot een tiental kilometers verder. Het restafval zou niet giftig zijn. De brandweer was omstreeks middernacht nog steeds aan het blussen. Vermoedelijk gaat het om zelfontbranding.

Getuige Didier Vandermaelen woont op een slordige honderd meter van de brand. Hij was dan ook de man die de brand het eerste had opgemerkt. "Ik zag een pikzwarte rookpluim vanuit mijn huis. Ik schrok echt van de omvang van de rookpluim. Ik heb dan ook niet getwijfeld en onmiddellijk de brandweer gebeld en gevraagd of ik al iets kon doen", klinkt het bij Didier, die bij APOK op hetzelfde industrieterrein werkt en dus wel de nodige affiniteit heeft met AC Recycling.

De zwarte rookpluim was tot ver buiten het terrein te zien.
Repro SPK De zwarte rookpluim was tot ver buiten het terrein te zien.

Niet giftig

"Wij hadden een hele hoop restafval klaargelegd voor de verbrandingsoven", vertelt Nick Celis, zaakvoerder van AC Recycling in Kampenhout-Sas. "Dat is om iets na 20 uur beginnen branden, met erg veel rookontwikkeling tot gevolg. Al het afval lag, apart van het andere afval, op een hoopje in een box zoals het hoort. Wij hebben alle veiligheidsmaatregelen genomen, maar het heeft niet mogen zijn. Doordat al het afval samen was opgehoopt, werd de rook alsmaar groter. De brandweer is, naast het blussen, ook druk bezig geweest met het afval uit elkaar te trekken. Gelukkig is het restafval niet giftig", aldus Celis.

Zelfontbranding

De brandweer kreeg de brand maar moeilijk onder controle. Omdat er te weinig druk op de leiding van de Leuvense brandweer stond, moesten de brandweerkorpsen van Diest, Aarschot en Overijse in bijstand komen met hun tankwagen. Ook de politie kwam ter plaatse om een oogje in het zeil te houden. Omstreeks 22.30 uur moest er nog een ploeg van de Leuvense brandweer vertrekken omdat er extra perslucht gevraagd werd. Het is vooralsnog niet duidelijk hoe de brand is kunnen ontstaan. "De kans is zeer groot op zelfontbranding", geeft zaakvoerder Nick Celis nog mee. Of dat ook effectief zo is, zal de komende dagen pas kunnen blijken. In 2011 ontstond er bij AC Recycling al eerder al eens een brand, nadat er bouwafval in een loods vuur vatte.


(ADPW, CDS, SPK)