Opnieuw Leaerts, of toch N-VA of De Vroe?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN KAMPENHOUT

In Kampenhout gaat CD&V-burgemeester Kris Leaerts (50) met zijn lijst Team Burgemeester voor een tweede ambtstermijn. Coalitiepartner N-VA liet lang niet in haar kaarten kijken, en schoof pas vrij recent schepen Rudi Van Ingelgom als kopman naar voor. Uitkijken wordt het zeker ook naar Open Vld, waar voormalig schepen en huidig Vlaams Parlementslid Gwenny De Vroe als stemmenkanon vanuit de oppositie de sjerp ambieert.
Kris Leaerts Burgemeester Kampenhout
Sven Ponsaerts Kris Leaerts Burgemeester Kampenhout

"Best fier ben ik zelf onder meer over het project 'Kleur de toekomst', waarmee we onze inwoners hebben betrokken bij de opmaak van een nieuw ruimtelijk beleidsplan", blikt huidig burgemeester Kris Leaerts (Team Burgemeester) terug. "Samen met de bevolking gingen we op zoek naar de ideale invulling van de woonkernen. Het versterken van de open ruimten en veilige fietspaden en fietsverbindingswegen bleken primordiaal. In de volgende legislatuur zal daar opnieuw in geïnvesteerd moeten worden", weet Leaerts. "Wat er nog beter kan? De dienstverlening. Daarom moet er gestreefd worden naar een optimale dienstverlening via één loket, zowel voor gemeente als OCMW. Ook het groenonderhoud kan nog beter en efficiënter." Uitdagingen voor de toekomst ziet Leaerts voorts in het aantrekken van kleinhandelszaken naar de kern en de uitbouw van het ANPR-cameranetwerk en de buurtinformatienetwerken (BIN's). Als een van de nieuwe bestemmingen voor de voormalige witloofveiling aan Kampenhout-Sas ziet de kopman van Team Burgemeester nog steeds de realisatie van een intergemeentelijk zwembad.

"Het huidig gemeentebestuur is hét bestuur van de belastingverhogingen, met opcentiemen die ver boven het gemiddelde liggen", begint grote uitdaagster Gwenny De Vroe. "Inzake de zware mobiliteitsproblematiek heeft het niet voor oplossingen gezorgd. Een snelle mobiliteitsaanpak voor het volledig grondgebied is dus dringend aan de orde. Het ingevoerde circulatieplan in het centrum was een voorbeeld van hoe dit niet moet... Het huidig bestuur heeft de boot eveneens gemist om Kampenhout groener te maken. Wij willen een halt toeroepen aan de vele boomkappingen in onze gemeente. Er is duidelijk nog werk aan de winkel." (SPK)

DE PARTIJEN DOORGELICHT

Team Burgemeester

CD&V-burgemeester Kris Leaerts gaat zondag niet onder de partijnaam maar als 'Team Burgemeester' naar de kiezer. Met die nieuwe naam en een sterk verjongde lijst wil hij de politieke kleuren overstijgen. Eén van de opvallende nieuwe namen bij Team Burgemeester is Carlo Daniels, tot juni nog gemeenteraadslid voor Groen. Jongeren die voor de eerste keer aan politiek doen, zijn onder meer Margo Verbist (21) en Tijl Vangrunderbeeck, die pas op 11 dagen geleden de stemgerechtigde leeftijd van 18 bereikte. Na Leaerts en de ervaren schepenen Greet Willems, Stefan Imbrechts en Edith Grauwels vervolledigt Rudy Peeters de top 5.

Open Vld

Ondanks de zes zetels en de meer dan 1.300 voorkeurstemmen die lijsttrekker Gwenny De Vroe haalde, werd Open Vld zes jaar geleden naar de oppositie verbannen. Slaagt het Vlaams parlementslid en sterke vrouw van Open Vld Kampenhout er ditmaal wel in de heerschappij van de oranje tegenpartij te breken? De kopvrouw stopt haar ambitie om de eerste vrouwelijke burgemeester in de Kampenhoutse geschiedenis worden niet weg. Een samenwerking met N-VA lijkt daarvoor de enige optie.

N-VA

N-VA vormde deze legislatuur een bestuurscoalitie met CD&V, en leverde daarvoor drie schepenen en twee gemeenteraadsleden. De huidige meerderheidspartij gaat zondag met schepen Rudi Van Ingelgom als lijsttrekker naar de verkiezingen. Schepen Marleen Van de Wiele staat op plaats twee. De derde N-VA-schepen, Stefan Vandevenne, duwt de Vlaams-nationalistische lijst.

Groen

Groen Kampenhout trekt met een vernieuwde ploeg naar de verkiezingen. Carlo Daniels, hun enige gemeenteraadslid gedurende de aflopende legislatuur, ruilde zijn partijkaart immers in voor die van Team Burgemeester. Met Wim Vanhaverbeke en Machteld Soetemans schuift Groen twee nieuwe en jonge lijsttrekkers naar voor. Erik Torbeyns staat op plaats 3 en Heidi Van der Meiren op 4.

Vlaams Belang

Vlaams Belang heeft deze legislatuur met Marleen Fannes één oppositiezitje in de Kampenhoutse gemeenteraad. Diezelfde sterke vrouw trekt ook de kieslijst. Die telt negen namen. Filip Beelen is lijstduwer.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.