"Plots begon de grond onder onze voeten te daveren"

Het team op het basiskamp met in het midden kiné Stef Maginelle die samen met zijn patiënt Stef Wolput op de Makalu zit. 
Vertommen Het team op het basiskamp met in het midden kiné Stef Maginelle die samen met zijn patiënt Stef Wolput op de Makalu zit. 
Stef Wolput en Stef Maginelle uit Kampenhout, de twee klimmers uit onze regio die op expeditie zijn in Nepal om de Makalu te beklimmen, hebben de zware aardbeving in de Himalaya met knikkende knieën doorstaan. Ze zijn wel nog altijd op hun hoede voor lawines. Morgen beslissen ze of ze hun klimtocht zullen verderzetten.

Naamgenoten Stef Maginelle en Stef Wolput zijn al een tijdje in het Himalayagebergte voor misschien wel het avontuur van hun leven. Zeker als je weet dat Wolput de ziekte van Lyme heeft en zijn rechteronderbeen voor een groot deel verlamd is. Samen met vier andere landgenoten willen ze de top van de Makalu, met 8.463 meter de op vier na hoogste berg ter wereld, als eerste Belgen bereiken, al is het door de aardbeving momenteel nog wel afwachten of ze hun poging tot een goed einde kunnen brengen. Via hun blog laten ze alvast weten dat ze ongedeerd zijn, al heeft hun basiskamp wel wat schade opgelopen.


"Plots begon de grond onder onze voeten te daveren. We haastten ons uit de tent en zagen vanalles naar beneden vallen", schrijft Maginelle nadat ze opnieuw aankwamen op het basiskamp op 5.700 meter en de bevingen begonnen. "Ondertussen hebben we al een paar naschokken gevoeld, maar zonder erg. Van alle andere expedities is trouwens iedereen veilig in het basiskamp ABC geraakt. Wij zijn hier zelfbedruipend en in principe niemand tot last, als we nu meteen afdalen en terugkeren naar het laagland, vergroten we alleen de chaos wat transport, voedselbedeling en verzorging van gewonden betreft. Bovendien is het niet ondenkbaar dat de sherpa's toch willen klimmen, om hun families te steunen of om welke reden dan ook. Donderdag komen we met de teamleiders opnieuw samen voor overleg. Onze gedachten zijn nu vooral bij de vele doden, gewonden en thuislozen. We vernemen met mondjesmaat hoe erg het is en beseffen ook dat we hier op Makalu ontsnapt zijn aan een tragedie." (KHK)

Kiné Stef Maginelle (rechts) wil samen met zijn patiënt Stef Wolput de Makalu in Nepal beklimmen (tekst Kenny).
Vertommen Kiné Stef Maginelle (rechts) wil samen met zijn patiënt Stef Wolput de Makalu in Nepal beklimmen (tekst Kenny).
Kiné Stef Maginelle (links) samen met zijn patiënt Stef Wolput in het basecamp (tekst Kenny). repro Vertommen
Vertommen Kiné Stef Maginelle (links) samen met zijn patiënt Stef Wolput in het basecamp (tekst Kenny). repro Vertommen