Synagoge krijgt Vlaamse subsidie

Binnenin is de synagoge helemaal vervallen.
Foto Laenen Binnenin is de synagoge helemaal vervallen.
De Vlaamse regering heeft een premie toegekend voor instandhoudingswerken aan de synagoge in Kalmthout-Heide. Het gaat slechts om een kleine toelage van 4.000 euro, maar wel ééntje met een grote symbolische waarde. "Hopelijk is dit de aanzet tot een grondige restauratie."

Begin vorige eeuw woonde er een aanzienlijke Joodse gemeenschap van ongeveer 700 mensen in Kalmthout-Heide. In 1929 bouwde die een synagoge, de eerste op het Vlaamse platteland. Maar in de loop der jaren slonk het aantal Joodse inwoners van Kalmthout en daardoor werd de synagoge in 1995 gesloten: het begin van het verval.


"In 2007 werd de synagoge erkend als beschermd monument. Maar omdat er ongeveer zeventig mensen mede-eigenaar zijn en veel van hen verspreid over de hele wereld wonen, bleek het niet simpel om een gezamenlijke koers uit te tekenen", vertelt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Bourgeois was gisteren in Kalmthout om het subsidiedossier officieel te ondertekenen. "Pas toen de rechtbank meester Koen Maenhout als voorlopig conservator aanstelde, kon er één en ander in beweging worden gezet."

Wegzakkende muur

Maenhout en co konden een Vlaamse subsidie lospeuteren voor instandhoudingswerken aan de synagoge. "Concreet willen we dit najaar het lekkende dak herstellen en werd er al een wegzakkende muur gestut", aldus Maenhout. Het gaat om kleine werken, waarvan de kostprijs wordt geraamd op 10.000 euro. Vlaanderen neemt daarvan 40 procent voor zijn rekening. De rest wordt onder andere betaald door de gemeente.


"Nu gaan we eerst een beheersplan opstellen. De intentie is om het gebouw opnieuw een religieuze functie te geven, maar ook een socio-culturele." De timing en het kostenplaatje voor die plannen zijn nog niet concreet. (KDC)