N-VA razend over toelaten boerkini in zwembad

PARTIJ VROEG OM AANPASSING REGLEMENT, MAAR REKENDE OP VERBOD

Het zwembad wordt momenteel gerestaureerd.
Foto Verheijen Het zwembad wordt momenteel gerestaureerd.
Het zwembad van Kalmthout laat voortaan toe dat vrouwen in boerkini mogen komen zwemmen. Dat stond tot nu toe niet eenduidig in het reglement van het zwembad en zorgde enkele maanden geleden voor een incident. Op vraag van N-VA werd het reglement aangepast, maar die laatste had wel op een verbod gerekend en geen toelating. "Wij vinden dit niet kunnen."

Het zwembad van Kalmthout wordt momenteel volledig gerenoveerd en gaat normaal ergens midden november open voor het publiek. Binnen de raad van bestuur is ondertussen een aangepast toegankelijkheidsreglement gestemd. Voortaan mag er ook gezwommen worden in boerkini met dien verstande dat het wel uit badpakstof bestaat. N-VA is razend over de beslissing van de meerderheid. "Nog voor de start van de renovatiewerken aan het zwembad was er een incident waarbij het personeel niet goed wist of het nu was toegelaten of niet", zegt N-VA-fractieleider Jan Van Esbrouck. "In het reglement staat duidelijk geen bedekte armen, geen lange broeken of geen boxershorten. Omdat er niets van een boerkini in stond, hadden we gevraagd om dat aan te passen."


De meerderheid ging akkoord om het aan te passen en verduidelijkte het reglement. "Maar plots staat die boerkini niet bij de verboden kleding, maar wel bij de toegelaten kleding", zucht Van Esbrouck. "We kunnen het helaas niet aanvechten. We verdenken de meerderheid ervan doelbewust gewacht te hebben tot na de verkiezingen. We begrijpen dit echt niet. Vooral niet omdat we vinden dat vrouwen niet verplicht kunnen worden om iets te dragen." Naast CD&N stemden ook oppositiepartijen Groen en sp.a in met het toelaten van de boerkini.

Badpakstof

Sportschepen Maarten De Bock (CD&V) begrijpt niet goed waarom N-VA er zo'n spel van wil maken. "Dat er neutraliteit moet zijn aan het loket, daar zijn we het volledig mee eens", zegt schepen De Bock. "Maar wat de zwemkledij betreft: daar bestaat zelfs rechtspraak over dat we dat niet kunnen verbieden. Rechtspraak die zegt dat er om veiligheidsredenen of hygiënische redenen de boerkini niet verboden kan worden. Wie zijn wij om vrouwen tegen te houden die willen komen zwemmen in een pak met lange mouwen en broekspijpen en een hoofdeksel willen dragen. Voorwaarde is uiteraard wel dat het gemaakt moet zijn uit badpakstof. Het kan uiteraard niet dat er gezwommen wordt in gewone kledij of losse kleedjes en dergelijke. Daar is maar één uitzondering op en dat is de proef met kledij bij het diploma reddend zwemmen. De sportdienst heeft in deze inderdaad geen advies gegeven omdat zij ook redeneren dat ze puur naar het sportieve kijken en dan zien ze er geen graten in. En voor alle duidelijkheid: wie ooit in katoenen kleren denkt te komen zwemmen: die vliegt er dus wel uit. We zullen het echt wel nauwgezet in de gaten houden. Maar N-VA doet nu precies of er zullen na de heropening regelmatig bussen met alleen maar vrouwen in boerkini naar Kalmthout komen."