Kinderen uit arme gezinnen krijgen ook verjaardagscadeau

Maatschappelijk werker Koen Hendrickx met medestanders en OCMW-voorzitter Maggy Beyers (rechts).
Foto Laenen Maatschappelijk werker Koen Hendrickx met medestanders en OCMW-voorzitter Maggy Beyers (rechts).
Het OCMW van Kalmthout gaat samenwerken met de vzw Feestvarken. De vzw startte een viertal jaren geleden en wil ervoor zorgen dat kinderen uit kansarme gezinnen ook een verjaardagscadeau krijgen.

Maatschappelijk werker Koen Hendrickx kreeg in 2013 twee studenten over de vloer die met het idee speelden om geschenken te geven aan kinderen van mensen met een leefloon. Het begon in één gemeente, maar intussen werkt vzw Feestvarken al samen met 32 OCMW's in de Kempen en Antwerpen. De geschenkdoos is meer dan alleen maar een geschenkje voor een kind tussen 2,5 en 12 jaar. Er zit een cadeau in ter waarde van 25 à 30 euro, een zak snoep of iets om uit te delen in de klas, spulletjes om thuis een feestje te geven én een cakemix.


"We vinden het belangrijk om kinderen in kansarme gezinnen ook een iets écht nieuw te kunnen geven. Iets wat je in de speelgoedwinkel echt kan vinden. Iets waarvan zij ook eens kunnen zeggen: 'Hé, dat heb ik ook'", vertelt Koen Hendrickx. "Het project slaat aan, want we zitten nu met heel wat OCMW's die op de wachtlijst staan om aan te sluiten."


Nu stapt ook de gemeente Kalmthout in het project. Er zullen 83 geschenken overhandigd worden. "Het toveren van een glimlach op het gezicht van een kind. Dat is al genoeg", zegt OCMW-voorzitster Maggy Beyers. "We doen al wel wat rond Sinterklaas, maar een verjaardag is voor kinderen ook heel belangrijk. En in dit geval willen we de ouders ook de kans geven om hun kinderen uit eigen naam iets te geven, want wij komen er officieel niet in tussen", verduidelijkt Maggy Beyers. (VTT)