Brandweeroldtimer krijgt tweede leven in Tsjechië

De 37 jaar oude bluswagen heeft maar 14.000 km op de teller.
Laenen De 37 jaar oude bluswagen heeft maar 14.000 km op de teller.
Een 37 jaar oude bluswagen van de brandweerzone Rand (post Kalmthout) begint over enkele dagen aan een nieuw leven in Tsjechië. De brandweer Kalmthout schenkt de K2 aan het bevriende korps daar.

"Het gaat om een Mercedes 1017, die in mei 1980 in gebruik werd genomen", vertellen korpsoverste Ronny Van Riel en burgemeester Lukas Jacobs (CD&V). "Hij biedt plaats aan tien brandweermannen. De autopomp was altijd als eerste ter plaatse bij ontelbare branden en ongevallen. Tijdens de laatste grote heidebrand, in 2011, verpompte dit voertuig bijna 48 uur onafgebroken bluswater aan 'het sluiske'. De wagen werd in 2009 nog volledig gereviseerd en kreeg toen al een nieuw leven."


Sinds een half jaar beschikt Kalmthout over een hypermoderne nieuwe autopomp. Het pensioen van de K2 was dus onvermijdelijk. "Maar met slechts 14.000 kilometer op de teller en een motor die nog draait als een naaimachine, konden we het niet over ons hart krijgen om hem naar de schroothoop te verwijzen. Daarom schenken we hem aan aan ons zusterkorps in Stechovice (Tsjechië), een dorpje op dertig kilometer van Praag." Vandaag vertrekken enkele brandweermannen met de K2 richting Praag. Zaterdag vindt de overhandiging plaats. (VTT)