"Dit had ons vader eigenlijk niet gewild"

FIETSENMAKER 'DEN THEEUW' KRIJGT EIGEN STRAAT

V.l.n.r.: schepen Jan Oerlemans, zoon Marcel en dochter Mariëtte Matheeusen en burgemeester Lukas Jacobs bij het nieuwe straatnaambord.
Toon Verheijen V.l.n.r.: schepen Jan Oerlemans, zoon Marcel en dochter Mariëtte Matheeusen en burgemeester Lukas Jacobs bij het nieuwe straatnaambord.
'Vlauwmoaker' Leon Matheeusen, alias 'den Theeuw', heeft een eigen straat gekregen in Nieuwmoer, vlakbij de plaats waar hij altijd heeft gewoond en gewerkt tot aan zijn dood in 2006. De inhuldiging bracht ruim tweehonderd man op de been. "Fier natuurlijk, maar een eigen straat had ons vader toch niet gewild", zeggen dochter Mariëtte en zoon Marcel.

Het komt niet veel voor, een volksfiguur die nog bij iedereen vers in het geheugen zit maar toch al een eigen straatnaam krijgt. In Nieuwmoer is het wel gebeurd. De eer was weggelegd voor Leon Matheeussen, een 'vlauwmoaker' - om het op z'n Kalmthouts te zeggen - die door iedereen graag gezien was. Wie zijn fiets ging wegbrengen, bleef gegarandeerd lange tijd weg. Verhalen, grapjes, noem maar op. Den Theeuw was een 'gemeenschapsmaker'.


"Ik weet nog hoe ik als kleine jongen met mijn vader naar Leon ging. Af en toe was dat vervelend, want hij vertelde ook raadseltjes waar ik nooit de oplossing van vond", lacht burgemeester Lukas Jacobs (CD&V).


"Later, ik was zelf nog jong, hebben we Leon ooit uitgenodigd in jeugdhuis Govio. Tweeëneenhalf uur hebben we zitten luisteren naar zijn grappen."


Leon Mattheeusen werd in 1920 geboren in Nieuwmoer. Hij woonde en werkte er zijn leven lang. Hij stief uiteindelijk in 2006 op 85-jarige leeftijd. Leon, alias 'den Theeuw'', kwam uit een gezin met vier kinderen. Vader Lowieke was metser. Zijn moeder begon een winkeltje met gazetten en bakharing. Piepjonge Leon moest alle dagen de fiets op om kranten en vis te bestellen over heel het dorp. Het waren barre tijden in de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog.

Zo'n 200 mensen woonden de inhuldiging bij.
Toon Verheijen Zo'n 200 mensen woonden de inhuldiging bij.

Hopelijk nooit een straat

Op jonge leeftijd stierf zijn broer Stanneke. De kwetsbaarheid van het leven heeft Leon blijvend getekend. Hij werd ook wielrenner en reed onder meer tussen 1944 en 1947 met Rik Van Steenbergen. De passie voor fietsen deed hem ook fietsenmaker worden. Of zoals hij zelf zei: 'vlauwmaoker', rijwielhersteller voor de Nederlanders. Met zijn olifantengeheugen kende hij iedereen uit de omgeving, met naam en toenaam, meestal ook met de verjaardag. "Hij was altijd in voor een grapje", vertelt Loowie de Koning.

Toon Verheijen

Groot event in 2018

"Als je er naartoe ging, dan zei hij: hou dit eens eventjes vast. Voor je het wist, stond je daar tien minuten of langer met een remblokje in je handen terwijl Theeuw rustig verderwerkte."


Mariëtte en Marcel, de kinderen van 'den Theeuw', glunderden toch een beetje bij de onthulling van het straatnaambord. "Hij keek ooit door het raam en zei nog: ik hoop maar dat ze hier nooit een straat maken of er huizen wegzetten", lachen de twee. "Benieuwd wat hij er nu van denkt. Ik denk eigenlijk dat hij nooit een straat gewild zou hebben."


Ondertussen is er ook een klein boekje gemaakt met allemaal herinneringen aan Theeuw. Fons Buyens maakte ook opnames van zijn verhalen en van zijn mopjes. Die zullen volgend jaar op cd gezet worden. In 2018 zal er immers een groot evenement georganiseerd worden rond 'den Theeuw'.

Toon Verheijen