Sjoemelende bankdirecteur moet naar strafrechtbank

Oudenburg


De West-Vlaamse ex-bankdirecteur Yves B. (44) is door de Gentse Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI) dinsdag naar de strafrechter doorverwezen. Hijzelf en nog andere partijen waren in beroep gegaan tegen de beslissing van de raadkamer in Brugge, die hen ook doorverwees naar de strafrechter. B. zou zijn klanten voor een bedrag van drie miljoen euro afgetroggeld hebben. Zijn werkgever, BNP Paribas Fortis, werd strafrechtelijk buiten vervolging gesteld, omdat de misdrijven van B. een privé- initiatief waren. In november 2013 werd de vader van twee aangehouden door de onderzoeksrechter.


Na enkele maanden voorhechtenis werd de bankier vrijgelaten onder voorwaarden. Het gerechtelijk onderzoek werd een eerste keer afgerond in 2015. Toen verschenen de kantoorhouder en zijn handlanger Michel D. al voor de raadkamer, maar de advocaat van deze laatste vroeg bijkomend onderzoek. Na een beroep en vier jaar later kan de zaak voor de strafrechtbank komen. Yves B. zal zich, net als D., moeten verantwoorden voor valsheid in geschrifte, oplichting en misbruik van vertrouwen ten nadele van verschillende klanten.


De bankier overtuigde hen om geld te beleggen, maar stak belangrijke sommen via allerlei constructies in eigen zak. (DJG)