Na aanrijding 16-jarige: gemeente wil zebrapad, maar vangt bot

Schepenen Jan Pollet en Frank Casteleyn aan het kruispunt van de Gistelsteenweg en Kerkeweg.
Benny Proot Schepenen Jan Pollet en Frank Casteleyn aan het kruispunt van de Gistelsteenweg en Kerkeweg.
Op het kruispunt van de Gistelsteenweg met de Kerkeweg in Jabbeke is donderdagavond een 16-jarige voetganger aangereden tijdens het oversteken. Het is het tweede ongeval in enkele maanden, na een dodelijke aanrijding van een vluchteling. De gemeente wil een zebrapad. "Maar op die plaats is dat niet aangewezen", stelt het Agentschap Wegen en Verkeer, bevoegd voor die weg.

Schepen Frank Casteleyn (CD&V) reageert ontzet op het nieuwe ongeval. "Al diverse keren hebben we de vraag voorgelegd om op die plaats een zebrapad aan te leggen", zegt Casteleyn, die zelfs Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) al een brief schreef. "Als gemeente zijn we al jaren vragende partij. Het ongeval van donderdagavond bewijst dat de nood hoog is." De 16-jarige jongen met autisme was op weg naar de bushalte, waarna de aanrijding gebeurde. Hij kwam er uiteindelijk met lichte verwondingen van af. Enkele maanden geleden werd op ongeveer dezelfde plaats nog een vluchteling op het fietspad aangereden. Hij overleefde het ongeval niet. "Het is toch geen onoverkomelijke opgave om een zebrapad te schilderen? Geloof me: al meer dan eens heb ik gedacht om zélf mijn borstel boven te halen. Serieus nu, het zou echt een fikse verbetering zijn voor de veiligheid", zegt Casteleyn. Bij het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid zijn ze evenwel niet van plan op korte termijn een zebrapad aan te leggen. "Het is in de eerste plaats moeilijk om voetgangers daar beter zichtbaar te maken. Bovendien zijn er onvoldoende faciliteiten daar om het verkeer af te remmen in de zone 70", klinkt het. (MMB)
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.