Moeder die drie kinderen doodde, krijgt wellicht geen assisenproces: parket vraagt raadkamer om vrouw te interneren

Bieke W. bracht haar drie kinderen vorige zomer in haar woning in Varsenare.
EPA-RV Bieke W. bracht haar drie kinderen vorige zomer in haar woning in Varsenare.
De jonge moeder die vorige zomer haar drie kinderen om het leven bracht in Varsenare, zal wellicht geen assisenproces krijgen. Het Brugse parket bevestigt dat het volgende maand aan de raadkamer zal vragen om Bieke W. (30) voor onbepaalde tijd te interneren. Sinds november zit de verpleegster al in een psychiatrische instelling.

Hoewel ze haar drie kinderen om het leven bracht, zal verpleegster Bieke W. (30) uit Varsenare wellicht niet voor het hof van assisen moeten verschijnen. Het Openbaar Ministerie zal de raadkamer volgende maand vragen om de vrouw te interneren. Ze baseren zich daarvoor op het verslag van de gerechtspsychiaters die oordeelden dat Bieke W. ontoerekeningsvatbaar was. Volgens haar advocaat kampte de vrouw met een zware postnatale depressie: een stelling die bevestigd werd door het college van deskundigen. Een opname was volgens hen aangewezen.

Vrijlating bij genezing

De raadkamer liet de jonge moeder in november voorwaardelijk vrij. De belangrijkste voorwaarde was dat ze zich zou laten opnemen in een psychiatrische instelling. Bieke W. ging op deze eis in. Indien de raadkamer ingaat op de vordering van het Openbaar Ministerie, zal die begeleiding voor onbepaalde tijd worden voortgezet. De internering geldt in dat geval als een definitief vonnis. Als Bieke W. tijdens de daaropvolgende behandeling genezen zou worden verklaard, komt ze vrij. Al dan niet onder voorwaarden. Een speciale commissie zal haar in dat geval minstens om de 2 jaar opvolgen en kan haar op elk moment opnieuw laten interneren.

Verkeersongeval

De feiten dateren intussen van 28 augustus vorig jaar. De federale wegpolitie werd die dag in alle vroegte naar de E40 in Oostkamp geroepen. Bieke W. was er met haar wagen tegen een brugpijler geknald. Ze wilde zichzelf naar eigen zeggen van het leven beroven. De vrouw biechtte meteen op aan de politie dat ze haar drie kinderen - een kleuter van 4 jaar, een peuter van 2 jaar en een baby van 3 maanden oud - had omgebracht in haar woning in Varsenare. De hulpdiensten snelden meteen naar het huis en moesten de slapende echtgenoot van W. wakker maken. Hij had geen benul van de feiten die zich die nacht binnen hadden afgespeeld. Voor de kinderen kwam alle hulp te laat. De man blijft zijn vrouw, ondanks alles, steunen. Zelfs toen ze nog in de gevangenis zat, ging hij verschillende keren op bezoek. Ook zijn familie en die van Bieke W. bleven achter de vrouw staan. 

Op 13 maart zou de raadkamer in Brugge zich over de vraag tot internering buigen. De kans is groot dat zij zullen ingaan op de vraag van het Openbaar Ministerie. Er is tot immers geen enkel document dat het verslag van de gerechtspsychiaters zou tegenspreken.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk DE Bakker

    Verkeerd signaal zou wel degelijk voor de rechtbank moeten verschijnen, haar daad is niet te rechtvaardigen.

  • bart herbots

    Schandalig dat deze moordenares er zo goedkoop vanaf komt