40 karpers in visvijver wellicht met rattenvergif gedood

Een dode vis aan de oever van de vijver in Zerkegem.
Didier Verbaere Een dode vis aan de oever van de vijver in Zerkegem.
Vandalen hebben voor 50.000 euro schade aangericht aan de visvijver van Ronald Van Den Steen (61) en Diane De Cremer (53) in Zerkegem. Twee zodiacs zijn aan flarden gereten en een 40-tal karpers is dood, vermoedelijk door rattenvergif. En dat 10 dagen voor de opening van het bijhorende natuurdomein.

Wat voor Ronald Van Den Steen - een gepensioneerde bakker - en zijn echtgenote Diane De Cremer uit het Oost-Vlaamse Vlierzele een droom moest worden, draait al twee jaar uit op een nachtmerrie. "De pesterijen begonnen toen we de visvijver en het bijhorende natuurdomein van zo'n vijf hectare in Zerkegem aankochten", vertelt het koppel.


"Op dat moment had een privéclubje de gewoonte om geregeld in de vijver op karpers te vissen. De toenmalige eigenaar vertelde hen dat de vijver verkocht was en ze het domein moesten verlaten, maar dat kon een vijftal vissers niet verkroppen. Vooral één man nam de leiding in hun verzet", zegt Diane. "Hij bestookte Ronald met dreigtelefoontjes en riep dat niets of niemand hem van ons domein zou kunnen houden." Geregeld troffen Ronald en Diane een dode karper aan in de vijver, maar afgelopen weekend bereikten de pesterijen een triest dieptepunt.


"Het voorbije weekend kregen vier mannen van ons de toestemming om in onze vijver te vissen. Ze kregen de indruk dat ze bespied werden door mannen in een grijze bestelwagen, maar besteedden er verder geen aandacht aan. Maandagmorgen gingen we een kijkje nemen en troffen we een ravage aan. Twee zodiacs zijn opengereten en volledig vernield. Twintig zakken met zout werden uitgegoten en een houten ligzetel is in het water gesmeten. Naast de vijvers troffen we ook drie bollen aan, waarin vermoedelijk rattenvergif zat. De Natuurinspectie is momenteel bezig met een onderzoek naar de substantie. Een veertigtal karpers is intussen al gestorven."


Diane en Ronald lieten de voorbije twee jaar een kantine bouwen en legden een weg aan op het natuurdomein aan het Steedje. Vanaf 15 oktober zal het worden opengesteld voor vissers en wandelaars. "De pesterijen moeten dan ook stoppen, want stel je maar eens voor dat een kind het rattenvergif opraapt." De politie Kouter is een onderzoek gestart. (FEL/SDVO)

Ronald Van Den Steen en Diane De Cremer, aan hun andere vijver in hun thuisdorp Vlierzele.
Didier Verbaere Ronald Van Den Steen en Diane De Cremer, aan hun andere vijver in hun thuisdorp Vlierzele.