VIDEO. Hallucinant: goederentrein mist op een haar na truck die vastgereden is op overweg

screenshot
In Izegem is vandaag een ramp vermeden toen een trucker, die vastgeraakt was op een overweg, op het allerlaatste nippertje kon wegrijden van een aanstormende goederentrein. “Het was hallucinant”, zegt Michael Sioen (34) uit Menen, die de bijna-botsing kon filmen.

Samen met zijn schoonbroer Aldwin Lepoutre (36) uit Wevelgem, die z’n schrijnwerkersatelier heeft vlak bij het kanaal in Izegem, wou Michael Sioen kort voor de middag een hapje gaan eten. “Aan de overweg op het kruispunt van de Prins Albertlaan en de Brugstraat zagen we dat er een vrachtwagen met Duitse nummerplaat in de problemen kwam. De trucker moest stoppen omdat voor hem een takelwagen achteruit de Brugstraat inreed”, vertelt hij. 

“En net toen hij de overweg dwarste, kwam vanuit diezelfde Brugstraat plots een wagen gereden. De vrachtwagenchauffeur moest opnieuw stoppen, maar stond met het achterste deel van zijn oplegger op de overweg. Op dat moment klonk het belsignaal en gingen de slagbomen naar beneden.”

Scholieren duwen slagbomen omhoog

Michael en zijn schoonbroer vermoeden dat de trucker, die gemerkt had wat er aan het gebeuren was, liever niet de ene slagboom die tegen zijn oplegger rustte, aan diggelen wou rijden. “De man stapte uit en ging poolshoogte nemen”, zegt Michael. “Maar toen merkte hij dat de verwachte trein al in zicht was. Daarop haastte hij zich weer in z’n cabine en reed vooruit. Twee scholieren duwden intussen de slagboom naar boven. De chauffeur deed alles om een botsing te vermijden.”

Ik schat dat het maar een centimeter of tien scheelde. Onwaarschijnlijk, zeker als je weet dat de machinist nog zwaar heeft geremd

Getuige

Prikkelende geur door noodremming van goederentrein

De goederentrein scheerde rakelings langs de achterzijde van de oplegger. “Ik schat dat het maar een centimeter of tien scheelde”, zegt Michael. “Onwaarschijnlijk, zeker als je weet dat de machinist nog zwaar heeft geremd. Er hing nadien een prikkelende geur van ijzer op ijzer, heel vreemd.”

“Die goederentrein was een paar honderd meter lang, daar kun je dus onmogelijk op een korte afstand mee stoppen. Door een uiteindelijk goeie samenloop van omstandigheden is daar een ramp vermeden. Bij een botsing zou de vrachtwagen allicht omgeslagen zijn of misschien ook wel meegesleurd. Dat zou een ander verhaal geweest zijn.”

Als zoiets gebeurt, is het cruciaal dat een bestuurder meteen de politie via het noodnummer alarmeert. Dan kunnen we het treinverkeer stilleggen. Dat is hier niet gebeurd

Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel

“Van levensbelang om zo snel mogelijk het noodnummer te bellen”

“Dit had veel erger kunnen aflopen”, vertelt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. “De wegcode zegt dat een bestuurder een kruispunt niet mag oprijden als hij het niet onmiddellijk kan vrijmaken. Die regel geldt ook voor overwegen.”

“Op basis van de beelden vermoed ik dat de chauffeur de bocht verkeerd heeft ingeschat”, vervolgt hij. “Als zoiets gebeurt, is het cruciaal dat een bestuurder meteen de politie via het noodnummer alarmeert. Dan kunnen we het treinverkeer stilleggen. Dat is hier niet gebeurd.”

De overweg staat niet bekend als een gevaarlijke plaats, maar ligt in het centrum van Izegem waar niet vaak zwaar verkeer passeert. Infrabel denkt na over een pilootproject op een aantal overwegen. “Met een pilootproject willen we op bepaalde overwegen een waarschuwing plaatsen voor precies dit soort situaties.”

Bekijk ook:
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fred Fourgon

  Alleen al een trein zien komen als je daar nog vastzit op de overweg zou veel mensen doen panikeren denk ik (ik weet zelfs niet hoe ikzelf zou reageren), en terecht. Eind goed al goed dit keer weer.

 • Victor Ypres

  Dus de slachtboom gaat dicht, en op dat moment is het eerste waar hij aan denkt dat hij zeker die slachtboom niet wil meehebben in zijn draai ?!? Van zodra de bel ging, had hij direct naar zijn cabine moeten rennen en kostte wat kost zijn vrachtwagen vooruit rijden.

 • Bjorn Wallaert

  Veel geluk dat niemand gewond is geraakt!!!

 • Gerard Braeckmans

  Die mag zijn pollen kussen!

 • christianne bruyland

  hallucinant en koelbloedigheid van chauffeur