Schoorsteen en stoommachine erkend als ZEN-monument

Schepenen Kurt Himpe en Caroline Maertens met op de achtergrond de fabrieksschoorsteen.
Joke Couvreur Schepenen Kurt Himpe en Caroline Maertens met op de achtergrond de fabrieksschoorsteen.
De schoorsteen en de stoommachine van de voormalige elektriciteitscentrale in de Prins Albertlaan in Izegem zijn door het Agentschap Onroerend Erfgoed erkend als ZEN-monument. 

ZEN-monumenten zijn monumenten waarvan de eigenaar of de beheerder geen opbrengst of nut heeft bij het beheer.  “De stoommachine in de elektriciteitscentrale werd in 1978 al beschermd omwille van de industrieel-archeologische waarde. Het was wachten tot 2015 voor ook het gebouw en de schoorsteen beschermd werden. Het besluit in 2015 betekende een bescherming van de elektriciteitscentrale met de stoommachine met alle leidingen, pompen, condensator, de elektrische installaties met dynamo, alternator en schakelbord en ook de schoorsteen werd toen beschermd”, zegt erfgoedschepen Kurt Himpe (N-VA).

De schoorsteen en de stoommachine krijgen nu de titel ‘ZEN-monument’. “Het gebouw werd in 1936 gebouwd voor de stoommachine. Ondertussen is deze machine de grootst bewaarde stoommachine in Vlaanderen. De ketel en de oven zijn verdwenen. De schoorsteen, gebouwd in 1929, is dan weer beeldbepalend. Het is de hoogste en bijna enige overgebleven schoorsteen in Izegem. Vroeger waren er tientallen in de schoenen- en borstelstad”, besluit de erfgoedschepen.

De stoommachine was al sinds 1978 beschermd.
Repro VDI De stoommachine was al sinds 1978 beschermd.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.