Rouwenden moeten naar andere kerk wegens CO-gevaar

PROBLEEM MET VERWARMINGSINSTALLATIE IN SINT-TILLOKERK

De rouwenden bij de Heilig Hartkerk even verderop. De twee uitvaartplechtigheden die in de Sint-Tillokerk gepland stonden, vonden daar met wat vertraging toch plaats.
Hans Verbeke De rouwenden bij de Heilig Hartkerk even verderop. De twee uitvaartplechtigheden die in de Sint-Tillokerk gepland stonden, vonden daar met wat vertraging toch plaats.
Op bevel van de brandweer mocht gisterenvoormiddag niemand in de Sint-Tillokerk. Door een probleem met de verwarmingsinstallatie was er CO-gevaar. Twee uitvaartplechtigheden moesten in allerijl verhuizen naar de Heilig Hartkerk. "De komende dagen en weken is er gelukkig geen probleem", aldus de deken.

Uitvaarthuis Snoeck verzorgde gisteren twee afscheidsplechtigheden in de Sint-Tillokerk. Tenminste, dat was het plan. "Toen we hier iets over 9 uur aankwamen om voorbereidingen te treffen voor de eerste plechtigheid om 10 uur, roken we een plots indringende mazoutgeur", zegt Stefaan Snoeck. "In de omgeving van het hoofdaltaar, boven de kelder met de verwarmingsinstallatie, hing een soort grijze nevel. Duidelijk geen ideale situatie om sereen afscheid te nemen van een overledene."

Uitvaartondernemer en brandweerman Stefaan Snoeck (links) bespreekt met zijn collega's het gevaar in de kerk.
Hans Verbeke Uitvaartondernemer en brandweerman Stefaan Snoeck (links) bespreekt met zijn collega's het gevaar in de kerk.

Hoge waarden

Na een alarmerend telefoontje repte deken Herman Lecluyse zich ter plaatse. "Stefaan, die ook vrijwillig brandweerman is, stelde voor om enkele van zijn collega's ter plaatse te roepen voor een controle", vertelt de deken. Metingen wezen uit dat de mazoutgeur gepaard ging met de ontwikkeling van CO, ook wel eens de stille doder genoemd. "De waarden liepen zodanig op dat het onverantwoord was om nog mensen in de kerk toe te laten", aldus Lecluyse.

Vertraging

Na wat telefoontjes kwam rond 9.45 uur het verlossende nieuws: de twee plechtigheden konden plaatsvinden in de Heilig Hartkerk, op wandelafstand van de hoofdkerk. "De familie van de eerste overledene was al aanwezig toen de beslissing werd genomen, de andere familie hebben we telefonisch ingelicht", zegt Snoeck. Hij vatte post aan de hoofdkerk om bezoekers van beide plechtigheden door te verwijzen naar de alternatieve locatie. De eerste plechtigheid startte met wat vertraging, het beginuur van de tweede uitvaart werd met een half uur verlaat.

Machteloos

"Een vervelende zaak, maar de mensen toonden begrip", zegt deken Lecluyse. "We staan een beetje machteloos. Vorige winter viel de verwarming in de kerk nu en dan uit. Een tijdje geleden hebben we de installatie helemaal laten schoonmaken. In de schoorsteen zat veel vuiligheid van kauwen die er hun nesten hadden gemaakt. De koster besloot om, in het vooruitzicht van de winter, de installatie even te testen. Dat leverde niet meteen het gewenste resultaat op. Wat er precies aan de hand is, weten we niet. Onze verwarmingsspecialist kon zich niet onmiddellijk vrijmaken, maar beloofde om nog langs te komen. We hopen dat het snel opgelost geraakt. Gelukkig vallen de temperaturen voorlopig nog mee en kunnen we het nog wel even redden zonder verwarming. Intussen is de mazoutgeur al sterk afgenomen. Het belangrijkste is dat de twee plechtigheden zijn doorgegaan. Zo zie je maar dat het geen goed idee is om kerken definitief te sluiten", besluit de deken glimlachend.