Rotary wil jongeren met bedrijfsbezoeken warm maken voor techniek

Met Wetenschap & Techniek zet Rotary in op bedrijfsbezoeken, zoals hier op een archiefbeeld bij D’Arta in Ardooie.
Joke Couvreur Met Wetenschap & Techniek zet Rotary in op bedrijfsbezoeken, zoals hier op een archiefbeeld bij D’Arta in Ardooie.
Zowel grote als kleine bedrijven in onze regio hebben te kampen met een nijpend tekort aan mechaniekers of technisch geschoold personeel. Momenteel wordt deze leemte ingevuld met buitenlandse werkkrachten. Om dit probleem aan te pakken slaat Rotary opnieuw de handen in elkaar met de leerlingen, leerkrachten, schooldirecties, ondernemers en lokale overheden uit onze regio. Het gaat om een jaarlijks terugkerend project.

“We zijn er van overtuigd dat de STEM-richtingen (Science, Technology, Engineering, Mathematics – nvdr.) de richtingen van de toekomst zijn”, zegt Jan Pattyn. “Rotary Izegem heeft daarom, in navolging van de collega’s van Tielt, het idee opgevat om via bedrijfsbezoeken de interesse voor wetenschap en techniek aan te wakkeren bij de leerlingen uit het vijfde leerjaar. Op een verstaanbare en eenvoudige manier uitleggen aan scholieren hoe een bedrijf functioneert en welke profielen hiervoor gevraagd worden, zou hen moeten helpen een bepaalde richting te kiezen.”

Zes scholen, tien bedrijven

Zes Izegemse basisscholen nemen dit jaar deel aan het project: Heilige Familie Bosmolens, De Zonnebloem, de St- Rafaëlsschool, de St Tillo/St Jozefsschool, Basisschool Heilig Hart en Basisschool Bellevue. De bedrijven die bezocht worden zijn gekende namen uit de regio: Dewulf (aardappelrooimachines, Roeselare), D’Arta (diepvriesgroeten, Ardooie), Soliver AGP eglass (autoramen, Rumbeke), Maeyaert (metaalbewerking, Oekene), ERPA/Desmet (draai- en freeswerken, Izegem), Roularta Media Groep (Roeselare), Boucherie (borstelmachines, Izegem), Deforche Serres (Serrebouw, Izegem),Vyncke (Energietechniek, Harelbeke) en Anziplast (Kunststofspuitgietbedrijf, Izegem).
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video