Op stap in het interbellum

INDUSTRIEEL VERLEDEN CENTRAAL OP DERDE CULTUURWANDELING

Scenarist Stefan Vancraeynest, cultuurbeleidscoördinator Nele Descheemaeker, regisseur Bart Cafmeyer en cultuurschepen Kurt Himpe werkten samen aan de organisatie van de cultuurwandeling.
Joke Couvreur Scenarist Stefan Vancraeynest, cultuurbeleidscoördinator Nele Descheemaeker, regisseur Bart Cafmeyer en cultuurschepen Kurt Himpe werkten samen aan de organisatie van de cultuurwandeling.
Halfweg november gaat Izegem drie weekends lang 90 jaar terug in de tijd. Wie dan in het centrum vertoeft, waant zich eventjes terug in het interbellum. Tijdens een cultuurwandeling brengen liefst 300 acteurs en figuranten de industriële hoogdagen van de stad weer tot leven.

De vierjaarlijkse cultuurwandeling belicht telkens een andere historische periode in de stad.In 2010 was 'Echte adel in 't Gemoed' een eerbetoon aan de familie de Pélichy, in 2014 transporteerde 'Boos en broos' ons naar het Izegem van de Eerste Wereldoorlog. Dit keer brengt 'In deugd en vreugd! Over 't fabriceren van skoen, bustels en ander gerief' ons terug naar de hoogdagen van de schoen- en borstelnijverheid en de bloeiende meubelindustrie van de jaren 30.

Schoenfabriek

Aan het evenement werken tientallen verenigingen mee, goed voor 350 acteurs, figuranten, technici en crewleden voor en achter de schermen.


"We zijn dan ook al een goed jaar bezig met de voorbereidingen", vertellen regisseur Bart Cafmeyer, scenarist Stefan Vancraeynest en cultuurbeleidscoördinator Nele Descheemaeker. "We willen het industrieel verleden weer tot leven wekken en doen dat met tal van decorstukken, de juiste kledij en passende locaties. Starten gebeurt in stadsmuseum Eperon d'Or, niet toevallig een voormalige schoenfabriek. Een roddeltante ontvangt er de bezoekers en we leggen er de link uit tussen het einde van de Eerste en het begin van de Tweede Wereldoorlog. Van daar gaat het naar het kanaal bij café 't Stil Ende, waar het decor een heel groot spandoek is met daarop een foto van de oude ophaalbrug. We tonen de bedrijvigheid in de haven, zoals het vroeger was. Leuk element is dat er daar vrijende koppeltjes ontstonden tijdens het wachten aan de brug. Ook dat komt aan bod." Op het stadhuis zien bezoekers de installatie van het eerste elektriciteitsnet, maar dat stuit dan weer op protest van de oppositie die terug wil naar de dagen van lantaarnopstekers en petroleumlampen. "Vernieuwing werd ook toen al niet gesmaakt", lacht Bart.


"In voormalig café De Gilde in de Kruisstraat trakteert de baas van een grote fabriek zijn personeel - en dus de bezoekers - op een jaarlijks festijn. Iedereen krijgt er een heerlijke portie vol-au-vent. Op andere locaties wachten dan een kop soep, een werkmanspintje of koffie met taart. Ook 't Damberd, het oudste café van de stad, doen we aan. Net als het voormalig Borstelmuseum met figurentheater en het oude klooster Avé Maria, waar we de hoogdagen van meubelfabriek Clarysse opnieuw beleven."


Tijdens de cultuurwandeling - die zo'n vier uur duurt - zorgen overgangen tussen de diverse locaties en scènes voor extra sfeer. "Denk aan gekke politieagenten die het verkeer regelen, een megafoonfanfare met vakbondslieden of een paardentram", vertelt Stefan. "Het geeft het geheel een nog betere omkadering en daar doen we het uiteraard voor." De cultuurwandeling vindt plaats tijdens de weekends van vrijdag 16 november tot en met zaterdag 1 december. Tickets kosten 30 euro, inclusief menu. Ze zijn te koop via de webshop van de stad, De Leest, Eperon d'Or en de bib.