Maximumstraf van dertig jaar in beroep voor moord op Izegemse huisdokter. Weduwe getuigt: “Je bent een waardeloos monster”

Danny S. in het Gentse hof van beroep.
Jeffrey Dujardin Danny S. in het Gentse hof van beroep.
In de zaak van de moord op huisarts Patrik Roelandt (64) uit Izegem, heeft Danny S. uit Ingelmunster in beroep de maximumstraf van dertig jaar cel en tien jaar terbeschikkingstelling gekregen. Het werd een emotioneel proces, waarbij de vrouw van Patrik, zijn dochters en schoonmoeder ook aanwezig waren. “Niet één, maar twee moorden heb je op je geweten, je hebt me innerlijk verwoest”, getuigde de weduwe.

Huisarts Patrik Roelandt werd op 1 december 2015 met twee messteken vermoord tijdens een huisbezoek aan patiënt Danny S. in de Rozestraat in Ingelmunster. Eén steek in de hals was fataal en bleef 11,5 centimeter diep steken. De dader vluchtte het huis uit en gaf zich later aan bij zijn advocaat. In eerste aanleg kreeg hij 28 jaar cel voor moord en tien jaar terbeschikkingstelling, maar hij ging in beroep waar hij een zwaardere straf kreeg.

Voorbedachtheid

Weduwe Catheline Verstraete (62), haar dochters, haar moeder en familie waren aanwezig op de zitting. Elk van hen had een brief klaar. Het werd een moedig en emotioneel betoog. “Niet één, maar twee moorden heb je op je geweten, je hebt me innerlijk verwoest”, zei Catheline. “Door jouw ontoelaatbare daad heb ik geen toekomst meer. Alles is weg, alles is zwart en kapot. Ik ben mijn grootste liefde kwijt, waar heb ik dat aan verdiend? Ik kan niet begrijpen dat je hem zonder reden op zo’n manier in de val hebt gelokt. Je bent een monster, zonder waarde”, riep ze richting Danny S.

Huisarts Patrik Roelandt (64) en zijn woning.
Photo News Huisarts Patrik Roelandt (64) en zijn woning.

De verdediging trok de voorbedachtheid in vraag. “Mocht hij alles effectief gepland hebben, dan zou hij het doktersbriefje ook niet laten liggen hebben en zou hij gevlucht zijn”, zegt meester Verbeelen.

Het hof acht de voorbedachtheid bewezen, zo staat ook in het arrest te lezen. Het feit dat hij de dokter lokte met een excuus, de messen klaar lagen, zijn klaargemaakte reiszak klaarlag en de feiten op amper 20 minuten gebeurd zijn, is volgens het hof bewijs daarvan.

Groot gevaar

Voor de procureur-generaal was dit ook duidelijk, dit was gepland. “Hij had de dag ervoor zijn spaarrekening leeggehaald. Hij verklaarde tegen de politie dat hij loog over rugpijn bij de dokter en verklaarde zelfs dat hij het plan had om een andere dokter neer te schieten. Hij is een gevaar voor de maatschappij”, zei de procureur-generaal, die dertig jaar cel vorderde en een terbeschikkingstelling van vijftien jaar.”

Meester Kristiaan Vandebussche en meester Julie Vandenbogaerde vertegenwoordigden de familie. “Hij was kwaad op alles en iedereen”, zei Vandebussche. “Hij is een pure psychopaat.” Vandenbogaerde pleitte over de impact op de familie. “Ze zijn hun vader verloren, maar ook hun moeder. Ze is amper nog een schim van zichzelf”, waarop de weduwe huilend knikte.

Weduwe Catheline Verstraete.
Henk Deleu Weduwe Catheline Verstraete.

S. kreeg zelf het laatste woord. “Het spijt me. Ik ben ontploft, ik kreeg geen antwoord op mijn vragen over mijn schouders en rug.” Het hof gaf de man de maximumstraf. “U heeft nu de tijd om te beseffen wat u heeft aangericht”, zei de voorzitter bij het arrest.
De familie van de dokter is blij dat dit hoofdstuk eindelijk afgesloten is. “Het was een lange weg”, reageert zijn weduwe, Catheline Verstraete. “De uitspraak is voor mij niet meer dan normaal. We gaan het nu proberen een plaats te geven, maar vergeten, dat lukt nooit. Mijn man en de vader van kinderen zijn we kwijt.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.